28.3.2020. 14:41
0
Nenadić: Vlada KS prati situaciju, danas stiže oko 4.000 testova
Vlada Kantona Sarajevo (KS) budno prati novonastalu situaciju, te je maksimalno angažirana na osiguranju odgovarajućih kapaciteta za što efikasniji odgovor na pandemiju koronavirusa i u toku dana KS će dobiti oko 4.000 testova.
Istaknuo je to danas premijer KS-a Mario Nenadić na 5. redovnoj zajedničkoj pres-konferenciji Vlade KS i Štaba civilne zaštite KS, na kojoj je predstavljen dosadašnji set mjera, kao i planirane aktivnosti u spomenutom kontekstu.

Podsjetio je kako je Vlada KS 10. marta izdvojila prva interventna sredstva u iznosu od 1,3 miliona KM, namijenjena za što bolje opremanje zdravstvenih ustanova za borbu protiv koronavirusa.

Nakon obustave redovne i organiziranja online nastave, 14. marta uslijedilo je osiguranje adekvatnih prostora za liječenje, uključujući i nove kapacitete za izolatorij u saradnji s Općom bolnicom i Kliničkim centrom UNSA (izolatorij u Podrhrastovima i dijelu Građevinskog fakulteta).  

Nenadić, nadalje, navodi, kako su, u međuvremenu, svi migranti smješteni, uglavnom, u Centar “Ušivak” , ali i  na druge lokalitete koji su namjenski uređeni za te svrhe, uključujući i oko 350 migranata koji su ilegalno boravili u KS-u, a koji su u petak dislocirani i smješteni u za njih namijenjene prostore.

Po njegovim riječima, ostvaren je kontakt s međunarodnim organizacijama, kako bi se osposobili kapaciteti za smještaj još oko 1.000 migranata  na području KS-a.

Između ostalog, Vlada je bila involvirana u uspostavu trijažnih punktova, te je bila angažirana na osiguranju vanrednog prijevoza za uposlenike u zdravstvu i drugim nadležnim institucijama.

U međuvremenu, započete se aktivnosti s Udruženjem poslodavaca u vezi s riješavanjem statusa radnika koji su ostali bez posla ili kojima prijeti otkaz.

Premijer Nenadić podsjeća, također, da je ustanovljen inicijalni fond od jedan million KM za kupovinu medicinske i saniteteske opreme.

Istovremeno, Vlada KS-a je u saradnji s UNDP-om angažirana na rješavanju nabavke respiratora i druge medicinske opreme, te  je svako ministastvo unutar kantonalne vlade izdvojilo sredstva za kupovinu po jednog respiratora, uključujući i urede premijera i predsjedavajućeg Skupštine KS.

Također, osiguran je i fond s inicijalnim sredstvima od pet miliona KM za podršku privredi u novonastaloj situaciji, a kako bi se u saradnji s federalnim institucijama iznašli najbolji modaliteti za angažiranje tih sredstava.

Nenadić je naglasio da neće biti ukidanja socijalnih davanja, te da će sve u tom pogledu biti uredno isplaćeno, a da će neke uredbom, koja je u proceduri, biti i povećane.

Precizirao je kako je u proteklom periodu upućen niz inicijativa prema federalnim vlastima, te da je dogovoren način distribucije sredstava/pomoći Vlade Federacije BiH.

Ukazao je, usto, na neophodnost poštivanja naredbi Štaba civilne zaštite KS, uključujući i one koje se tiču obustave javnog prijevoza, rada trgovina, te zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina kao i uvođenje tzv. ‘policijskog sata’ od 18.00 do 05.00 sati.

Kantonalni premijer navodi kako plaće u javnom sektoru, zasada, nisu upitne, te da su u tom kontekstu pokrenuti razgovori sa sindikalnim organizacijama.

Kako nadalje navodi, osiguran je smještaj za grupu (18 osoba) koje su se u petak vratile iz Italije, a u toku su aktivnosti na osiguranju obimnijeg testiranja građana u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Uz zahvalnost povodom evidentnog smanjenja kršenja utvrđenih mjera, kantonalni premijer Mario Nenadić pozvao je građane da se i nadalje pridržavaju svih naredbi i mjera koje se odnose na reduciranje kretanja i kontakata, kao i druge mjere koje su u funkciji suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.