2.4.2020. 13:28
0
BiH i Kina potpisali Memorandum o razumijevanju o saradnji u području zdravstva
Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping, potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o saradnji u području zdravstva i medicinskih nauka između Nacionalnoga povjerenstva za zdravstvo Narodne Republike Kine i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Memorandum omogućava unapređenje saradnje između dvije zemlje u području zdravstva i medicinskih nauka, što će doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Memorandum o razumijevanju o saradnji u području zdravstva i medicinskih nauka između Nacionalnoga povjerenstva za zdravstvo Narodne Republike Kine i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, je potpisan s ciljem unapređenja saradnje između naših zemalja u području zdravstva i medicinskih znanosti, što će doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje i zdravlja njihovih naroda.

Sporazumne strane će poticati saradnju u području zdravstva  na principu jednakosti, reciprociteta i obostrane koristi. Imajući u vidu trenutak u kojem je potpisan ovaj memorandum treba naglasiti značaj koji danas ima za BiH. Prije svega će pomoći u prevenciji i kontroli prenosivih i neprenosivih bolesti. Potaći medicinsko obrazovanje i znanstvena istraživanja, ali i omogućiti razmjenu specijalista u području zdravstva što je veoma značajno za Bosnu i Hercegovinu jer se u ovim trenucima suočavamo i sa problemom nedostatka specijaliziranih liječnika.

Saradnja je moguća i u drugim područjima zdravstva za koje strane potpisnice pokažu zajednički interes, a odvijat će se putem razmjene informacija, razmjene izaslanstva i specijalista iz područja zdravstva, poticanja sudjelovanja specijalista na konferencijama i znanstvenim skupovima

Upućena je zahvalnost ambasador Narodne Republike Kine jer je prepoznao trenutak i podržao inicijativu da se Memorandum potpiše u vremenu pandemije COVID-19.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.