5.4.2020. 13:50
0
Doktor iz Živinica traži zaštitu policije: Ovo su uradili nakon mog obraćanja javosti
U petak navečer, u Gračanici kod Živinica nepoznati počinioci su oštrim predmetom oštetili plastenik i porazbijali prozore na kućici za djecu dr. Mirsada Šljivića, vijećnika u Gradskom vijeću Živinice.

Uviđaj na licu mjesta obavili su pripadnici Policijske uprave Živinice.

Mirsad Šljivić je dr. med. sc., specijalista interne medicine, potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije i član Izvršnog odbora Ljekarske komore TK, vijećnik u Gradskom vijeću Živinice.

Šljivić se ovim povodom oglasio otvorenim pismom javnosti, MUP-u TK i PU Živinice.

– Ne znam ko su počinioci, ali znamo da je ovaj i ovakav napad, kakav još nisam doživio, uslijedio nakon mog obraćanja javnosti u kojem sam se osvrnuo na probleme sa kojima se susreće medicinsko osoblje, ali i svi građani BiH u ovim teškim vremenima. Nakon mog obraćanja, krenuo je verbalni napad na mene. Sa nekih portala je i povučeno moje saopštenje za javnost, naveo je Šljivć i u svom pismu, prenosi Fokus.ba.

Također, naveo se i da ne zna ko su počinioci, ali od MUP-a TK i PU Živinice traži da zaštite njega i njegovu porodicu.

– Tražim da u što skorijem roku otkriju počinioce i sankcionišu. S obzirom da se kućica, na kojoj su porazbijani prozori, nalazi uz samu porodičnu kuću, to dovoljno govori o drskosti počinilaca. Na ovaj način su pokazali da su spremni na sve. Moja porodica i ja se osjećamo nesigurno. Vjerujem da će policija i sudstvo svoj dio posla odraditi na najbolji način. Ja, ipak, na kraju želim da istaknem da me sve ovo neće natjerati da šutim i neću prestati da govorim istinu, naveo je na kraju pisma živinički vijećnik dr. Mirsad Šljivić.

Šta je Šljivić poručio javnosti 31. marta, možete pročitati u nastavku:

“Ovih dana sam obasut mnogim pitanjima od strane pacijenata, prijatelja, zabrinutuh građana uglavnom putem društvenih mraža. Na neka od tih pitanja mogu dati odgovor, ali uglavnom su to pitanja u vezi sa strukom, kojom se bavim, a tiču se zdravstvenih problema sa kojima se pacijenti susreću u ovo teško vrijeme, ili su to pitanja u vezi sa aktuelnom pandemijom.

Mnogi od njih daju jasnu podršku svim uposlenicima zdravstvenih ustanova jer znaju da se oni nalaze na prvim borbenim linijama. Istovremeno su i zabrinuti jer iskazuju jasnu potrebu za ljekarskim pregledom na koji je u ovo vrijeme vrlo teško doći. Takođe je primjetan strah i neizvjesnost da neće biti žrtve infekcije u zdravstvenim ustanovama direktno od strane medicinskog osoblja jer više i ptice na grani znaju da zdravstveni radnici ne posjeduju adekvatnu zaštitnu opremu.

Ovo je vrijeme kada su zdravstveni radnici pokazali da ipak postoji ta humanost, posvećenost poslu i želja da se pomogne ljudima u nesreći iako poslodavci u zdravstvenim ustanovama nisu uradili skoro ništa da zaštite prije svega svoje radnike, a zatim i sve korisnike usluga. Znaju zdravstveni radnici i to da po Zakonu o zaštiti na radu imaju pravo zahtijevati da se zaštita osigura, a ako nije osigurana imaju pravo odbiti rad.

Međutim, nikome to ne pada ni na kraj pameti, bez obzira što kod svih postoji bojazan da neće nekim slučajem zaraziti i svoju djecu, supružnika, bolenog oca ili majku.

Istovremeno imam pitanja i od strane građana, zabrinutih za svoju egzistenciju, kako u ovim teškim vremenima obraditi zemljište, zasijati ga i prehraniti porodicu do nekih boljih vremena.

Takođe je ne mali broj onih koji ovih dana ostaju bez posla, onih koji su od strane poslodavaca poslati kući, do daljnjeg na čekanje, ali i samih poslodavaca zabrinutih za egzistenciju svoje firme i očuvanje radnih mjesta. Iz ovih razloga mnoge zemlje u svijetu su usvojile paket mjera za prevazilaženje krize uzrokovane novonastalom pandemijom.

Ovo je dio problema, ali čini se najbitniji sa kojim se ljudi susreću u ovo teško vrijeme.

Iz tog razloga je neophodno što prije obezbijediti medicinsko osoblje sa potrebnom zaštitnom opremom, kao i svom drugom opremom neophodnom da se pruži adekvatna pomoć u bolničkim uslovima oboljelim od ove infekacije.

Takođe je neohodno donijeti set mjera da se pomogne građanstvu da obradi i zasije zemljište, ali i set mjera za očuvanje privrede i radnih mjesta u vidu ukidanja doprinosa i poreza na dohodak za direktno i indirektno pogođene sektore dok se ne stabilizuje stanje, pomoć pri isplati plata kroz formiranje namjenskih fondova, moratorij na kredite do stabilizacije i dr.

Ono što je bitno, a to je da se hitno pristupi rebalansu budžeta svih nivoa počev od općinskih i gradskih pa nadalje u cilju ublažavanja posljedica neminovno nastupajuće krize. Moramo biti svjesni činjenice da se u borbi protiv pandemije koronavirusa moraju koristiti sva raspoloživa sredstva, pa i Budžet Grada koji pune građani te očekuju maksimalnu zaštitu svojih života i imovine.

Ovim putem želim uputiti apel prije svega kao obični građanin, zatim kao ljekar, ali i kao vijećnik Gradskom vijeću Živinice za hitan rebalans Budžeta. Neophodno je obustaviti sve javne nabavke za usvojene planirane projekte, kao i korekcija svih drugih troškova osim onih neophodnih za normalno funkcionisanje organa uprave i GV Živinice s ciljem zaštite svih ugroženih kategorija i zaštite od širenja infekcije sa koronavirusom te pomoći stanovništvu i privrednicima u saniranju posljedica koje će neminovno proisteći zbog nastale pandemije.

Dragi sugrađani, apelujem i na vašu svijest i molim vas da poštujete odluke koje su na snazi. Samo tako zajedno imamo šanse.”



(Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.