20.4.2020. 15:07
0
Unija sindikata: Zabrinuti smo za zdravlje policajaca i rezignirani nepostojanjem sistema
Unija samostalnih sindikata policije Federacije BiH izražava zabrinutost za zdravlje i živote svojih članova, policijskih i državnih službenika i namještenika čiji je rad zbog prirode posla te usljed vršenja službenih ovlasti usko vezan za neposredne kontakte između ostalih i sa osobama oboljelim ili kod kojih postoji visok stepen sumnje da su oboljeli od coronavirusa.

"Naročitu rezigniranost osjećamo u situacijama kada prilikom obavljanja poslova i zadataka utvrdimo da ne postoje adekvatna sistemska rješenja i odgovarajući protokoli o postupanju pojedinih nadležnih organa, institucija i ustanova odnosno odgovornih osoba u istim, čime se dodatno nepotrebno rizikuju zdravlje i životi policijskih službenika tj. naših članova. Ogledne primjere ovakvih neželjenih situacija imali smo nedavno u Sarajevu kada su policijski službenici usljed neuvezanosti sistema i nespremnosti da se oboljeli pripadnik jedne međunarodne organizacije smjesti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu bili prinuđeni da više sati provedu u bliskom kontaktu sa istim time nesporno rizikujući svoj život i zdravlje. Nadalje, zabrinjavajući primjer bilježimo u Posavskom kantonu u kojem objekat koji je određen za karantin osiguravaju policijski službenici bez bilo kakvog odjeljenog prostora ili eventualno policijske kućice shodno čemu su, usljed neadekvatne zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, isti direktno izloženi mogućnosti zaraze coronavirusom, a koju činjenicu su i pored urgentnog upozorenja Sindikata djelatnika Županije Posavske, nadležni organi vlasti potpuno zanemarili", kaže se u saopćenju Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Iako smo svjesni činjenice da prihvatanjem časnog policijskog poziva istovremeno prihvatamo obavezu da za građane i njihovu imovinu damo svoje zdravlje i život, ne možemo se pomiriti sa nepostojanjem sistemskih i adekvatnih rješenja, čime bi postojeće rizike smanjili na najmanju moguću mjeru, dodaje se.

"Činjenica da je coronavirus već ušao u policijske redove te da isti prijeti da dodatno usložni postojeći sigurnosni sistem u državi i društvu poziva na urgentnu aktivnost nadležnih organa i odgovornih osoba u istim, kako bi se pored pružanja adekvatne zaštite policijskih i državnih službenika i namještenika, precizirale jasne i efikasne procedure s ciljem izbjegavanja bespotrebnog kontakta policijskih službenika sa osobama čiji je smještaj neophodan u nekoj od zdravstvenih ustanova", rečeno je u saopćenju.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.