21.4.2020. 18:25
0
Da li je pandemija izazvana koronavirusom utjecala na Vaš život i rad?
Globalna pandemija izazvana koronavirusom već je prouzročila značajne posljedice na tržište rada, pa ste prethodnih dana mogli čitati o milionima otpuštenih radnika u USA i UK, te o sličnim kretanjima u BiH, gdje je od početka pandemije samo u Federaciji BiH prema podacima Federalne Porezne uprave bez posla ostalo više od 21.000 radnika.

Kako bi što bolje razumjeli ukupne posljedice pandemije na vaš život i rad Centar za razvojne evaluacije i društvena istraživanja (CREDI) Vam je omogućio da popunjavanjem  ankete na ovom linku date svoj doprinos boljem razumijevaju tih posljedica, te pripremanju boljih prijedloga mjera vladama u BiH na ublažavanju tih posljedica.

Anketa je pripremljena od strane WageIndicator Fondacije iz Holandije, koja koordinira najvećom svjetskom mrežom istraživačkih institucija iz oblasti analiza tržišta rada iz preko 140 država svijeta. U saradnji sa svojim partnerom iz BiH, Centrom za razvojne evaluacije i društvena istraživanja (CREDI), ova fondacija je uključila i BiH u ovo globalno istraživanje i obezbijedila prevod ankete. 

Na osnovu rezultata ovog istraživanja, te uporednih analiza između država, ova mreža institucija će vladama u svijetu ponuditi rješenja bazirana na dokazima koja će pomoći da se umanje posljedice pandemije i na odgovarajući način zaštite prava radnika. 

Dakle, prednost učešća u ovoj anketi je mogućnost poređenja s drugim državama i doprinos analizama koje će proizvesti odgovarajuće preporuke politika nakon završeta ankete. 

Osim toga, već u toku ankete ćete moći na mapama i grafikonima porediti odgovore iz BiH s drugim državama, te sa zvaničnim podacima o koronavirusu. Neke od specifičnih analiza zasnovanih na vašim odgovorima, a u saradnji s CREDI centrom, ćemo objavljivati na našem portalu.

Takođe, CREDI centar će nastaviti razvoj sajta www.mojaplata.ba, koji će pratiti zakonska rješenja u oblasti tržišta rada i informisati javnost o pravima radnika, minimalnim platama i uslovima života u BiH, te uporedno u odnosu na druge države. 

Molimo Vas da kliknete na ovaj link  i date svoj doprinos ovom važnom istraživanju. Hvala vam!

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.