7.5.2020. 8:30
0
Nema još dogovora: 641 milion KM od MMF-a već 15 dana 'leži' na računu, BiH plaća penale
Još 23. aprila, dakle prije 15 dana, na odgovarajuće račune kod Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), doznačena su sredstva po osnovu aranžmana Brze finansijske pomoći (engl. Rapid Finance Instrument) Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu od 641 milion KM. Novac nikada nije raspodijeljen.

Pored kamate i ostalih obaveza koje su aktivirane onog trenutka kada je MMF sredstva uplatio na račun Centralne banke BiH, s obzirom na to da je račun otvoren u komercijalnoj banci, BiH mora da plaća i negativnu kamatnu stopu, odnosno mora da plaća naknadu na to što novac drži na računu, odnosno što nije povučen.

Da bi fisklani agent države BiH, odnosno Centralna banka BiH raspodijelila novac entitetima i po ranije utvrđenim procentima raspodjele potrebno je da se dostavi relevantna dokumentacija. 
No, i u CBBIH čekaju zvanične korake Ministarstava finansija kako bi mogli reagirati. Ministar Vjekoslav Bevanda poslao je promisornu notu, ali opet nema raspodjele.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o povlačenju sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda, a MMF je Bosni i Hercegovini odobrio kredit iz tzv. Instrumenta brzog finansiranja za borbu protiv pandemije koronavirusa i saniranje ekonomskih posljedica. U CBBiH nisu mogli zvanično reći kada će doći do raspodjele, ali je sigurno da bez dokumentacije neće biti nikakvih aktivnosti.

I ovo je još jedan u nizu dokaza da BIH na međunarodnom polju gubi ugled zbog neadekvatnog unutrašnjeg dogovora i djelovanja. Dogovor o raspodjeli novca pao je ranije na sastanku predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika, HDZ BiH, Dragana Čovića i SDA, Bakira Izetbegovića i to nakon pritiska međunarodne zajednice. U odluci je pravilno navedena raspodjela sredstava na način da FBiH dobija 61,5 posto, RS 27,5 posto, a Distrikt Brčko 1 posto (od FBiH i RS-a dobija po 0,5 posto) no HDZ insistira da kantoni budu subjekti u raspodjeli ovog novca, što četiri člana Vijeća ministara (SDA, DF i SBB) nisu mogla prihvatiti, jer se FBiH za njih zadužuje i vraća dug. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.