16.5.2020. 12:33
5
Antifašizam još uvijek živi u Sarajevu: Skoro 5.000 Sarajlija poručuje - ne može se historija mijenjati, zašto se nisu predali kada je kapitulirala Njemačka
FOTO: Patira
Između četiri i pet hiljada građana Sarajeva, antifašista, odazvalo se pozivu SABNOR-a BiH da mirnim komemorativnim mimohodom na Marijin Dvoru, u blizini Spomenika obješenim žrtvama ustaškog terora, odaju počast.

Članovi Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini okupili su se danas u Sarajevu u znak protesta protiv održavanja mise za žrtve Blajburga. Kroz Vilsonovo šetalište ide i mimohod antifašista. Više hiljada ljud već okupljeno. 

Komemoracija žrtvama fašističke NDH-a se održava uporedo sa misom za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali.

Kako se može čuti niko nije za nasilje niti su željeli napadati kadinala Vinka Puljića. Cilj je da se pošalje poruka da je Sarajevo bilo i ostalo antifašističko.

"Ne može se historija mijenjati. Žrtve su u Jasenovcu. Zašto se nisu predali kad je kapitulirala i Njemačka. Nisu se smjeli predati. Civile su poveli da bi ih štitili", čuje se na skupu.


(Patria) 

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.