18.5.2020. 11:39
0
Prošlo 55 dana od smrti Advije Kanlić, koja još nije ukopana: Koga i šta čeka Tužilaštvo KS?!
Danas se navršava 55 dana od smrti Advije Kanlić (52) čiji tačan uzrok smrti još uvijek nije poznat osim da je bila zaražena koronavirusom, a što je utvrđeno tek nakon njene smrti. Danima je trajala borba ove žene i njene kćerke da joj se pruži adekvatna medicinska pomoć. Preminula je 24. marta u vozilu Hitne pomoći ispred Doma zdravlja na Ilidži.

Tužilaštvo KS 25. marta izdaje naredbu o obdukciji A.K. koja nikad nije izvršena.
 
U svom odgovoru zastupnici u Skupštini KS Arijani Memić o ovom slučaju Tužilaštvo KS navodi da “preduzima potrebne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti nastupanja smrti lica A.K. kako bi se utvrdilo da li je bilo eventualno propusta ljekara i medicinskog osoblja prilikom liječenja preminule”.

Kada je riječ o obdukciji iz Tužilaštva navode da su obaviješteni od strane vještaka da nije izvršena jer “ne postoje uslovi za autopsiju preminule”. Tužilaštvo dalje navodi da je zatraženo hitno dostavljanje informacija od više nadležnih institucija u pogledu obavljanja obdukcije na tijelu preminule osobe sa potvrđenom infekcijom COVID-19, odnosno sumnje da postoji infekcija navedenim virusom.

“Tužilaštvo će shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH nastaviti sa preduzimanjem potrebnih radnji u cilju donošenja konačne tužilačke odluke u predmetnom spisu”, stoji u odgovoru.

S obzirom da se obdukcije zaraženih koronavirusom rade u Republici Srpskoj nejasno je na kakve informacije čeka Tužilaštvo KS, a već 55 dana prošlo od smrti Advije Kanlić umjesto da su odmah tražili pomoć institucija u RS, jer to se i ranije radilo u određenim predmetima. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.