29.5.2020. 11:57
0
Krizni štab ažurirao preporuke za sportske aktivnosti, naglasak na bazenima
Federalni zavod za javno zdravstvo izdao je ažurirane “Preporuke za sportsko-rekreativne aktivnosti i treninge u kontekstu COVID-19” s dodatkom preporuka za bazene.

Organizacija sportsko-rekreativnih aktivnosti i treninga moguća je samo u objektima u kojima su osigurani svi uslovi propisani važećim propisima, te u skladu s preporukama vezanim za epidemiju COVID -19.

Insistirati na provođenju pojačanih mjera higijene i sanitacije. Redovno čistiti prostorije sa standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Predmete kao što su šteke, prekidači za svjetlo, rukohvati, ograde i sl., što češće dezinficirati u toku dana. Zajedničke prostorije kao što su svlačionice i toaleti dezinficirati što češće, u zavisnosti od broja korisnika. Osigurati provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju. 

Insistirati na čestom pranju i dezinfekciji ruku, kako uposlenika tako i korisnika/sportista. Na ulazima, i na više mjesta u objektu, u zavisnosti od površine prostora, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, tako da bude dostupno uposlenicima i korisnicima. Na ulazima postaviti dezo-barijere za dezinfekciju obuće i održavati ih redovno. 

Preporuke za rekreaciju u bazenima

Prema američkom CDC-u (Centers for Disease Control), nema dokaza da se COVID-19 može prenijeti preko hlorisane vode u bazenima. Standardne mjere higijene za bazene i kupališta treba strogo primjenjivati, posebno prečišćavanje i hlorisanje vode. Na bazenima je obavezno tuširanje i dezo-barijera prije ulaska. Broj osoba koji može biti u isto vrijeme u bazenu treba ograničiti, kako bi se mogla održavati propisana distanca između kupača od 2m. Preporučujemo 10-15 osoba na 100 m2..

Ako je pojačana  aktivnost u bazenu, potrebno je smanjiti broj kupača.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.