30.5.2020. 18:10
0
Gradskim vlastima predloženo sedam lokacija za spomenik ubijenoj djeci Prijedora
Uoči obilježavanja 31. maja Dana bijelih traka Fondacija za izgradnju kulture sjećanja podsjetila je na dešavanja oko postavljanja spomenika ubijenoj djeci Prijedora, a u toku je razmatranje prijedloga mjesta gdje bi se spomenik postavio.

U dosadašnjim pregovorima sa predstavnicima lokalne vlasti kojeg su vodili predstavnici inicijative roditelja ubijene djece, inicijative Jer me se tiče, Centra za mlade Kvart i Fondacije za izgradnju kulture sjećanja, predloženo je sedam lokacija za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora. Sastanci su tokom 2019. godine u više navrata održavani sa rukovodstvom Skupštine grada i predstavnicima odborničkih klubova stranaka u lokalnom parlamentu, te sa gradonačelnikom i drugim predstavnicima izvršne vlasti.

Niko od predstavnika vlasti na tim sastancima nije izrazio protivljenje zahtjevu roditelja ubijene djece da se u centru grada podigne spomenik. Predstavnici vlasti također imaju mogućnost da predlože neke druge adekvatne lokacije za spomenik u užem centru grada. Do ovog trenutka takvi prijedlozi još nisu izneseni pred inicijativu roditelja ubijene djece.

Prijedlog lokacija se trenutno nalazi kod Odjeljenja za prostorno uređenje Grada koje treba dati stručno mišljenje o svakoj od sedam lokacija. Nakon izbora lokacije slijedi raspisivanje javnog konkursa za idejno rješenje a uporedo sa tim i provođenje svih administrativnih procedura za izgradnju spomenika.

U Prijedoru će sutra biti obilježen Dan bijelih traka mirnom šetnjom glavnom ulicom sa bijelom trakom oko ruke. Okupljanje učesnika šetnje planirano je u nedjelju 31. maja 2020. godine u 12:00 h na početku pješačke zone u glavnoj prijedorskoj ulici.

"Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom virusa COVID19 pridržavaćemo se mjera razmaka među učesnicima. Ukupan broj ljudi u povorci neće moći preći broj od 50 i prioritet će imati članovi porodica ubijene djece. Učesnici skupa bi trebalo na lijevu ruku da stave trake a nije dozvoljeno isticanje drugih simbola, zastava i transparenata koji nisu prethodno dogovoreni sa organizatorima. Obaveza je da svi učesnici nose maske.

Cvijeće sa imenima 102 djece položićemo u krug na glavnom trgu kao i ranijih godina. Ta lokacija je jedna od sedam predloženih za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora. Podršku roditeljima ubijene djece i organizaciju ovogodišnjeg Dana bijelih traka inicijativa Jer me se tiče provodi u saradnji sa Centrom za mlade Kvart i Fondacijom za izgradnju kulture sjećanje iz Prijedora te Oštrom nulom iz Banja Luke", navode iz inicijative Jer me se tiče. 

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31.maj 1992.godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. 


(Patria) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.