5.6.2020. 20:09
0
Ministarstvo sigurnosti: Pomoć iz Katara se može preuzeti, za onu iz UAE potrebne dodatne konsultacije
Međunarodnu pomoć koju je BiH dobila od Katra nadležne entitetske institucije mogu preuzeti, rekli su iz Ministarstva sigurnosti BiH. Dok pomoć koja je stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata još nije prošla carinsku proceduru, a Vijeću ministara su potrebne dodatne konsultacije u vezi sa raspodjelom ove pomoći obzirom na specifičnost opreme.

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH na 6. redovnoj sjednici održanoj 28. maja 2020. godine donijelo Odluku o raspodjeli međunarodne pomoći koja tretira i pomoć države Katar prema ranije utvrđenim principima.

Carinski postupak uvoza pomoći Države Katar je završen 03. maja 2020. godine i time su stvoreni uslovi da se oprema preuzme iz cargo centra aerodroma Sarajevo, kazali su iz Ministarstva sigurnosti.

"Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje ne može ulaziti u razloge nepreuzimanja opreme od strane nadležnih institucija entiteta i Brčko distrikta BiH, a pri tome napominjemo da je ovo tijelo tokom trajanja pandemije održavalo svoje sjednice po potrebi u skladu sa utvrđenim Poslovnikom o radu", saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Pomoć koja je pristigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata još uvijek nije prošla carinsku proceduru. Ministarstvo sigurnosti BiH do sada nije imalo praksu prijema ovakve specifične medicinske opreme, te se provode dodatne konsultacije sa drugim nadležnim ministarstvima i agencijama oko načina prijema ove pomoći.

Ministarstvo sigurnosti BiH je do sada uspješno izvršilo koordinaciju prijema međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje iz Slovenije, Turske, Austrije, Azerbejdžana, Hrvatske, Malezije, Poljske i nevladinih organizacija i pojedinaca iz Narodne Republike Kine. Oprema i druga sredstva su distribuirana prema štabovima civilnih zaštita entiteta i Brčko distrikta BiH u skladu sa odlukama koje je donijelo Vijeće ministara BiH, saopćeno je iz ovog ministarstva.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.