10.7.2020. 11:43
0
Večeras video projekcije "Čitanja za Srebrenicu" širom BiH
Memorijalni centar Srebrenica će, u saradnji sa BHRT-om i lokalnim zajednicama širom zemlje, večeras, u noći sa 10. na 11. juli organizovati projekcije snimaka višesatnog snimanja čitanja imena žrtava ubijenih u genocidu. Projekat je realiziran u saradnji sa preko 130 učesnika i učesnica u projektu "Čitanje za Srebrenicu", a online čitanjima su se aktivnosti pridružile i stotine učesnika širom svijeta.

Gradovi koji su potvrdili organizaciju projekcija su Sarajevo, Tuzla, Goražde, Konjic, Travnik, Maglaj, Ključ, Zavidovići, Ilijaš, Kakanj, Kalesija i sarajevske općine Novi Grad i Centar, a u organizaciji prikazivanja u zemlji  i dijaspori učešće će uzeti brojni kulturni centri, galerije, muzeji i organizacije. 

"Iza nas je preko 200 sati rada na planiranju, organizaciji, snimanju i montaži. Vodili smo računa da nijedno ime ne izostavimo. Žao mi je što smo, zbog vremenskog i prostornog okvira bili ograničeni, pa nismo mogli uključiti sve koji su željeli da uzmu učešće. Posebno ovdje ističem činjenicu da je projekat "Čitanje za Srebrenicu" realiziran kroz ulaganje minimuma sredstava, te izuzetan napor naših članova tima. Najveći dio posla je bio na Ahmedinu Đoziću, koji je realizirao snimanja i montažu.

Praćenje spiska i stalno kontaktiranje učesnika realizirali su Mirela Smajlović i Lejla Avdić. Logističku organizaciju putovanja i planiranje programa preuzeo je Almir Salihović, a idejni koncept i scenarij je postavio Nedim Jahić. Također, hvala našim članovima tima koji su istražili i osigurali sve kontakte učesnika na samom početku. Ova ideja je prvi put spomenuta 21. aprila, a danas, ni tri mjeseca od toga, naš tim nije završio posao. Važno je da znamo da imamo taj kapacitet da završimo stvari, da ih uradimo dobro i da javnost prepoznaje našu namjeru i našu poruku", pojasnio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Tim je nastojao okupiti 'čitače' različitih profila, iz različitih segmenata društva, koje sve zajedno približava ideja čuvanja istine o genocidu i davanje glasa žrtvama.

"Ovim projektom smo svakoj žrtvi genocida dali barem mali dio, jedan pomen, od nekog potpuno nepoznatog, ko mu nije srodnik ili prijatelj. Dužina "Čitanja za Srebrenicu" pokazuje koliko samo vremena treba da se ta imena pročitaju, a kamoli da se ti ljudi ubiju .Hvala ekipi BHRT-a koja će osigurati blagovremeni prenos podataka do svih gradova i općina koji žele uzeti učešće. Želim reći i da je ovo samo početak. Memorijalni centar Srebrenica u narednom periodu planira postepeno započeti aktivnosti 'ličnih dosjea' svih ubijenih u genocidu. Došlo je vrijeme da sve te priče budu ispričane",dodao je Ahmedin Đozić, snimatelj i montažer na projektu "Čitanja za Srebrenicu".

Pored video projekcija, nekoliko gradova u zemlji je najavilo i puštanje gradske uzbune u 12 sati 11. jula, kao video komemoracije i odavanja počasti genocidu u Srebrenici. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.