7.8.2020. 13:39
0
Kovačević: Preminuo je pacijent od 35 godina, razmislite o ponašanju
Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS na pres-konferenciji poručio je građanima kako je bolest koju izaziva korona neizlječiva, da je broj oboljelih sve veći i veći - te da bi građani trebali promisliti o svom ponašanju i o tome koliko poštuju mjere.

"Bolest koju izaziva korona je neizlječiva. Nemamo lijek. Molim građanstvo da to ima na umu. Nakon vapaja ljudi koji predstavljaju osjetljivu populaciju - ako bi se razboljeli, imali bi velike šanse da umru. Rano jutros nam je preminuo pacijent od 35 godina. Bolest ne bira stariju populaciju, nego se granica spušta prema dolje. Radi se o osobi koja nije imala udruženi komorbiditet. Molim sve da razmisle o svom ponašanju jer mogu da budu odgovorni u izazivanju oboljenja i širenju infekcije", poručio je Kovačević dodavši da virus napada pluća i bubrege. 

Apelirao je da se nose maske koje smanjuju šansu da se neko zarazi.

"Distanca je jako bitna, kao i održavanje higijene. Sve tri karike zdravstvenog sistema koje učestvuju u liječenju bolesnika imaju svoje granice. Limite. Liječenje najtežeg bolesnika nas košta između 3.000 i 7.000 KM. Da pomislimo o finansijskom resursu", kazao je.

Danas se obraćao i ministar zdravlja Alen Šeranić koji je istakao da se u posljednjih sedam dana broj hospitalizovanih kreće između 250 i 280 pacijenata, navodeći da je izazov organizacija redovne zdravstvene zaštite u takvim okolnostima.

Šeranić je istakao da je nošenje maske najjednostavnija mjera prevencije, te da maska štiti ne samo od virusa korona, nego i od svih drugih respiratornih infekcija.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.