25.8.2020. 18:12
1
Uhapšeni policajci i dalje bez kontakata: Ustavni sud jasan to je povreda prava na porodičan život
Policajcima uhapšenim u akciji "DAR 1" određen je pritvor, a njima je, kakao je Patria pisala, i dalje zabranjena i komunikacija s trećim licima, to jeste i članovima porodice i advokatima.

U praksi se to primjenjuje za pritvorenike osumnjičene za teška krivična djela, terorizam, ubistva. Advokatima je zabranjeno iznositi pojedinosti u javnost, ali advokatica Lejla Čović potvrdila je za Patriju da se još nije čula sa svojim branjenicima. 

Ističe da je žalosna jer je javnost bila isključena sa održavanja ročišta za određivanje pritvora jer bi tada javnost vidjela o čemu je ovdje riječ. Pojasnila je da pritvorenici šalju sudu zahtjev za odobravanje komunikacije, ali da odgovor od Suda advokati ne dobivaju, nego isključivo pritvorenici. 

O kršenju ovih ljudskih prava postoji i presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Amira Zukića kada je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava na porodičan život iz člana II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tada je Ustavni sud ukinuo Rješenje Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 K 595527 17 Kv 13 od 17. marta 2017. godine i Rješenje Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 K 595527 16 Kpp od 9. marta 2017. godine u dijelu koji se odnosi na posjete porodice (supruge i djece) apelantu za vrijeme trajanja mjere pritvora.

Također, istim rješenjem apelantu je zabranjeno korištenje telefona u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Zenica za vrijeme trajanja mjere pritvora iz člana 146. stav 1. tačka b) ZKPFBiH ili do druge odluke suda. Stavom III istog rješenja izričito je Predmet broj: AP-1332/17 15 Odluka o dopustivosti i meritumu navedeno da se „ove zabrane (...) ne odnose na kontakt sa braniocima, te pritvorenik ima pravo slobodne i neometane veze s braniocima“.

Advokati odbarne sigurno će se pozvati na ovu presudu Ustavnog suda, ali vrijeme prolazi, a porodice nemaju kontakt s uhapšenim policajcima.

Inače, porodicama je onemogućena i posjeta zbog epidemiološke situacije, pa se otvoreno postavlja pitanje zbog čega je ovakav pristup policajcima. Advokati nisu i ne mogu govoriti o težini krivičnih djela, ali Patria nezvanično saznaje da se neki među uhapšenima terete za mito u vidu kolača, soka i slično.



(Patria)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.