16.9.2020. 20:46
0
Čampara: Učesnici afere Asim su nagrađeni, a ja sam proglašen disidentom i prate me agenti OSA-e
Aljoša Čampara, aktuelni Ministar unutrašnjih poslova FBiH, prije nekoliko dana je podnio neopozivu ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDA.

Takva odluka je brzo odjeknula u domaćoj javnosti, a sam Čampara se nije javno oglašavao sve do večeras. Naime, on je večeras gostovao u emisiji Pressing i govorio o aktuelnim dešavanjima.


Na pitanje o tome koliko funkcija obavlja, Čampara je rekao da su te funkcije utvrđene Izbornim zakonom.

- Sve te funkcije su utvrđene Izbornim zakonom, a ja jedva čekam da se formira nova federalna vlada. Sramota je da skoro dvije godine nakon održavanja izbora mi još uvijek nemamo formiranu vladu, to je čisto izrugivanje demokratiji. Ja primam samo jednu platu u federalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, a na ostalim funkcijama sam se odmah odrekao paušala i nikada nisam primio niti jednu marku, kaže Čampara za N1. 

- Nemam namjeru podnijeti ostavku na te funkcije, narod me izabrao tu i to sa ogromnom većinom. Tu sam voljom naroda i ne bi bilo fer da podnesem ostavku. Ako SDA želi da me skloni, to je njihovo pravo, oni to mogu uraditi, ali procedure su jasne što se toga tiče, zaključuje Čampara.

O svojoj ostavci na mjesto člana Predsjedništva SDA kaže da je njegova odluka konačna i neopoziva.

- Oko te stvari nema dileme, moja ostavka je neopoziva. Što se tiče mog izbacivanja iz stranke, pročitao sam izjavu gospodina Prevljaka i mislim da to nije način za rješavanje problema, iako je on navikao raditi po takvim procedurama, dodaje Čampara.

Direktno upitan da li će on sam podnijeti ostavku, Čampara kratko odgovara:

- Nastavit ću raditi kako sam radio i do sada, rekao je on.

Kazao je kako je više puta Bakiru Izetbegoviću ukazivao na probleme u stranci.

Formirali su komisiju koja nije uradila ništa
- Gospodinu Izetbegoviću sam više puta ukazivao na probleme u stranci i želio sam da se oni riješe. Unaprijed sam znao i upozoravao gospodina Izetbegovića na aferu Asim. Ali, po mom mišljenju, Izetbegović je danas okružen ljudima koji ga pogrešno savjetuju, kaže Čampara.

Na pitanje oko afere Asim, Čampara kaže da su akteri nagrađeni a ne kažnjeni.

- Akteri afere Asim su nagrađeni, svi su ostali na svojim pozicijama. A ja i Semir Efendić koji smo ukazivali na greške i propuste smo proglašeni disidentima, rekao je Čampara.

- Formirali su komisiju, trebali su donijeti neke odluke nakon 7 dana, a nisu uradili ništa. Ja i Semir Efendić smo iznosili dokaze, ali evo nakon 77 dana od formiranja komisije, mi stojimo na istom mjestu, dodao je Čampara za N1. 

Kada je riječ o prisluškivanju, Čampara je rekao da ne vjeruje da je afera Asim isplivala tako što je neko nekoga prisluškivao nego da je jasno ko je snimao i koje te stvari pustio u javnost.

- Mislim da tu nije bilo nikakvog prisluškivanja. Jasno je ko je to snimao i koje pustio u javnost. Uostalom, sve će to dokazati vještaci na Sudu, pa ćemo vidjeti o čemu se zapravo radi, rekao je Čampara.

Rekao je kakao je vidio agente OSA-e da ga prate, iako ne tvrdi da je to praćenje kontinuirano.

- Bio sam na sastanku sa svojim starim prijateljem i primjetio sam OSA-ine agente. Ne kažem da je to stalno, ali sam ih sasvim sigurno vidio. Moram istaći da se ne bojim nikoga, bojim se samo Boga, zaključio je Čampara.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.