18.9.2020. 21:04
0
Godinu i po zatvora pripadniku HVO-a zbog nečovječnog postupanja prema bošnjačkim civilima u Stocu
Sud BiH osudio je na godinu i šest mjeseci zatvora bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Mileta Pažina zbog nečovječnog postupanja prema bošnjačkom civilu na području Stoca 1993. godine, dok je Vida Krešića oslobodio krivice.

Pažin je proglašen krivim jer je kao pripadnik HVO-a od 20. juna 1992. do 23. decembra 1995. godine, a od 1. maja 1993. godine i u svojstvu komandanta Civilne zaštite Stolac, nečovječno postupao prema jednom civilu za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a na teritoriji opštine Stolac, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava.

Sudsko vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je Pažin 14. jula 1993. godine udario Admira Kaplana bajonetom i kundakom, kao i da mu je zasjekao uho, saopšteno je iz Suda BiH.

U nedostatku dokaza, Pažin je oslobođen pet tačaka, a Krešić dvije tačke optužnice.

Pažin i Krešić su oslobođeni optužbe za odvođenje i nezakonito zatvaranje grupe civila.

Vijeće je Pažina oslobodilo optužbi za udaranje Remze Kaplana i Ibre Tuke, kao i inkriminacija da je rukovodio i vršio nadzor nad zatvoreničkim objektima u školi, vaspitno-popravnom domu i privatnim kućama.

Optužbe protiv Pažina da je upućivao žene na radove, Sudsko vijeće nije ocijenilo dokazanim.

Krešić je oslobođen optužbe da je sa Josipom Krešićem mučio Ibru Radića u "Koštanoj bolnici".

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 
HVOStolac
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.