22.9.2020. 19:58
0
Tirak: Najviši bh. zvaničnici nijemi na priče o aerodromu i srbijansku pljačku BiH
Sastanak delegacija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Direkcije civilne avijacije Bosne i Hercegovine (BHDCA ), koji je održan 16. septembra, izaziva pažnju iz više razloga, smatra ekspert za aviosaobraćaj Rifat Tirak.

"Prvi razlog je što se javnost vrlo rijetko obavještava o susretima na najvišem nivou ovih državnih institucija. Drugi je, što nema nikakvih zakonitih sporazuma između dvije države, a naša država već godinama uplaćuje Srbiji višemilionska novčana sredstva za neustavnu i nedefinisanu kontrolu bh vazdušnog prostora", govori Tirak za Patriju.

Kako kaže, posebno je interesantno što u Direkciji civilne avijacije Bosne i Hercegovine najviše dužnosti (direktor i dva zamjenika ) obavljaju vršioci dužnosti, pa se postavlja pitanje ozbiljnost eventualnih dogovora na ovakvim susretima.

"Na žalost, to stanje vršioca dužnosti direktora u BHDCA traje više od godinu dana. Razlog za to je zakon usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, u prošlom sazivu (Predstavnički doma na 56. sjednici od 31. januara 2018. godine a Dom naroda na 37. sjednici od 17. aprila iste godine). To je zakon o izboru direktora i zamjenika direktora sa potpuno lažnim obrazloženjem. Naime, po tom zakonu samo u BHDCA se direktor i dva zamjenika biraju bez ograničenja starosne dobi a to znači i preko 65 godina što ne važi za sve druge institucije i državne službenika", ističe Tirak. 

Ovaj ekspert za aviosaobraćaj pojašnjava da je najblaže rečeno, "paradoksalno što se u obrazloženju navodi da ovaj i ovakav zakon treba izglasati kako bi se dala mogućnost izbora najviših funkcija u BHDCA-u jednako kao i u svim drugim direkcijama u Bosni i Hercegovini". 

"Ovako izglasan zakon sa izrazito lažnim objašnjenjem je svojstven samo za Bosnu i  Hrcegovinu. Nadalje, pažnju sa pomenutog sastanka izaziva i objavljena tematika koja je razmatrana. Zaista je čudno da je razgovarano o izgradnji aerodroma kod Trebinja što je isključiva nadležnost BHDCA. Nepoznato je, da li se planira izgradnja tog aerodroma koji će prelaziti državnu granicu Bosne i Hercegovine. Samo u tom slučaju se treba i mora razgovarati sa odgovornim iz Direktorata Republike Srbije o ovoj temi", govori Tirak.

Napominje da navedeno "nimalo ne izaziva pozornost najviših bh. dužnosnika i institucija". 

"Dobro je što, ipak, pojedince to zanima, a koji koristeći zakonite mogućnosti postavljaju adekvatna pitanja. Biće vrlo interesantno vidjeti odgovore na neka od pitanja postavljena", poručio je Tirak u izjavi za Patriju.
Inače, Tirak od Vijeća ministara BiH očekuje odgovore je li na sastanku razgovarano o narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH preko vojnih radara Srbije, te koje će biti nadležnosti Direktorata Srbije nad aerodromom koji se najavljuje u Trebinju.

(Patria)

BiHSrbija
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.