27.10.2020. 12:39
0
U Bosni i Hercegovini više od 1500 zaraženih koronavirusom
U Bosni i Hercegovini tokom posljednja 24 sata koronavrisom zaraženo je 1534 osoba.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1720 uzoraka, od kojih je 909 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 196 308 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 27 649 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 18 567 pacijenta, a u protekla 24h oporavak je zabilježen kod 275 pacijenata. Trenutno je aktivno 8358 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 15 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 724, i to 481 muškarac i 243 žene.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS u posljednja 24 sata koronavirus potvrđen je kod 625 osoba. Izvršeno je testiranje 1.417 laboratorijskih uzoraka, a pet osoba je preminulo. Ovo je najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije u ovom bh. entitetu.

Jučer je u RS-u registrovano 318 zaraženih nakon što je obrađen 881 uzorak.

"Imamo brzo širenje virusa s povećanim socijalnim kontaktima, a raste i broj umrlih, nažalost", kazao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković.

Preventivne mjere su zlatni standard u ovom trenutku.

Epidemiologinja Jela Acimović kaže da je rekordan broj potvrđenih slučajeva u jednom danu.

"Pet pacijenata je preminulo, prešli smo brojku od 15.000 potvrđenih slučajeva", istakla je ona.

Čak 172 slučaja su u Banjoj Luci, a 92 u Bijeljini.

"Imamo pogoršanje u pojedinim opštinama. Formulisat ćemo način testiranja tamo gdje kapaciteti ne dozovoljavaju da se rano radi testiranje", istakao je Zeljković.

Kapaciteti laboratorijski ne omogućavaju da se isprate svi pacijenti koji se javljaju u smislu testiranja.

"Ljekari porodične medicine će u saradnji s drugima raditi trijažu i procjenu epidemiološke situacije koja se svaki dan pogoršava. Sve laboratorije testiraju više, ali zabrinjava procenat pozitivnih od broja testiranih uzoraka", dodao je Zeljković

Ponovljeno je da su zaštitna maska i fizička distanca i dalje najbolja zaštita od koronavirusa.

Radi se o 330 muških i 295 ženskih osoba od kojih je 137 mlađe, 401 srednje i 87 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 172 osobe su iz Banje Luke, 92 iz Bijeljine, po 33 iz Bosanske Gradiške i Zvornika, 30 iz Laktaša, 25 iz Srpca, 22 iz Foče, po 21 iz Kozarske Dubice i Teslića, 20 iz Pala, 17 iz Doboja , po 14 iz Bosanskog Novog i Prnjavora, 13 iz Ugljevika, po 11 iz Dervente i Sokoca, osam iz Han Pijeska, sedam iz Bileće, po pet iz Vlasenice, Kneževa i Šamca, po četiri iz Bratunca, Milića i Čelinca, po tri iz Berkovića, Kotor Varoši, Lopara, Mrkonjić Grada, Ribnika i Šekovića, po dvije iz Kostajnice, Modriče, Prijedora, Rogatice i Čajniča i po jedna iz Bosanskog Broda, Jezera, Novog Goražda, Petrova, Rudog i Stanara.

Podaci za Brčko distrikt nisu objavljeni do objave ovog teksta.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.