27.10.2020. 15:14
0
Nikšić: Neprihvatljivo je da Rusija podržava Srbiju i Hrvatsku u njihovim aspiracijama prema BiH
Poruke koje imamo prilike pročitati povodom zvanične posjete našoj zemlji ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova nisu dobronamjerne, predstavljaju direktno miješanje u naše unutrašnje stvari i izlaze iz okvira uobičajenog diplomatskog ponašanja, kazao je za NAP Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Podsjećamo, sutra u BiH dolazi Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, a u javnosti su se već čule doređene poruke.

"Nije to prvi put, već smo navikli na ovakav odnos, ali želimo vrlo jasno poručiti da nam je potpuno neprihvatljivo da Rusija tako otvoreno zagovara neprincipijelan odnos i podržava sve manje prikrivene aspiracije Srbije i Hrvatske u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Smiješne su tvrdnje ministra Lavrova da se preklapaju interesi Rusije i Hrvatske u međunarodnim pitanjima i u jugoistočnoj Evropi, naprimjer u Bosni i Hercegovini. Ako znamo da se Rusija oštro protivi integraciji BiH u NATO, kako im se onda mogu preklapati interesi s Hrvatskom, koja bi valjda, kao članica NATO-a, trebala da podupire NATO put BiH? Nemoguće je i ne vidim kako bi to oni mogli zajednički djelovati!

Sramotno je da su ovakve poruke došle od Lavrova netom prije njegovog dolaska, ali su, s druge strane, neke stvari učinile puno jasnijim. Na ovaj način je postalo jasno da pod krinkom međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti Hrvatska, zajedno sa Srbijom i Rusijom nema časne namjere prema Bosni i Hercegovini. To Lavrov svojim izjavama i dokazuje. Hrvatska jasno staje na stranu jedne politike i to one Dragana Čovića i HDZ BiH, te ne odustaje od legitimnog predstavljanja po mjeri Čovića.

Pri tome ne uvažavaju presude Evropskog suda za ljudska prava, koja se jednako moraju implementirati. Znači li to da sada i Rusija tako misli? Nadam se da će bh. zvaničnici koji će se susresti s Lavrovom ipak pokazati dozu državnosti i uputiti protestnu notu. 

Neprihvatljivo je da Lavrov ističe slaganje s interesima zemalja koje se godinama miješaju u unutrašnje odnose BiH. Sve što se tiče ustavnog uređenja  Bosne i Hercegovine je pitanje koje se mora završiti unutar Bosne i Hercegovine. Svakako da je pomoć dobronamjernih iz međunarodne zajednice dobro došla, da su dobrodošli svi standardi kojima se u demokratskim zemljama štite vitalni interesi naroda, kao što nije dobro došlo mentorstvo onih koji godinama djelovanjem u PIC-u daju veto na važne odluke i sve moguće kvalitetne promjene na način da štite neprijatelje ove zemlje", kazao je Nikšić.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.