30.11.2020. 16:09
0
Podžić: 1.663 pripadnika Oružanih snaga BiH je učestvovalo u misijama mira
Oružane snage BiH obilježavaju 15. godišnjicu postojanja, a tim povodom ministar odbrane Sifet Podžić kazao je da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage nosioci 72 zadatka i 16 zadataka koji su trebali riješiti sa drugim institucijama na nivou BiH.

"Naše obaveze iz dokumenta Pregled odbrane sa pratećim dokumentom za period 2017 - 2027. su naši osnovni zadaci. Realizacija aktivnosti pored sredstava iz budžeta odbrane, zahtijevala je i dodatno finansiranje. Presjek realizacije govori da je preko 70 posto i realizacija upućivala i pripremu novih u oblasti odbrane, te da je za ostatak potrebno daleko više materijalnih sredstava", rekao je Podžić.

Istakao je i podršku drugim organima u periodu pandemije te naveo kako su nesebično pomagali u vidu postavljanja šatora na graničnim prelazima u BiH u cilju izolacije ljudi koji su dolazili iz inozemstva. Pored toga, kako je naveo, učestvovali su u gašenju požara, na zaštiti od poplava, dezinfekciji nekoliko opština, kao i podjeli velike količine materijalno-tehničkih sredstava lokalnim vlastima u prevenciji borbe protiv korona virusa.

Naglasio je i da je Ministarstvo odbrane nažalost usljed oboljenja od korona virusa izgubilo devet osoba - sedam pripadnika Oružanih snaga i dva uposlenika Ministarstva odbrane. Od početka pandemije 582 pripadnika Oružanih snaga su bila inficirana korona virusom. Trenutno je 90 u izolaciji i u periodu su oporavka.

Podžić je rekao i kako je ovo ministarstvo radilo na deminiranju BiH i to bez ijednog deminerskog incidenta, te da Oružane snage u ukupnom kapacitetu učestvuju sa preko 40 posto u deminiranju. Ministar odbrane BiH je kazao i da je realizacija aktivnosti u okviru NATO i drugih programa na zadovoljavajućem nivou, kao i da su ostvareni zapaženi rezultati. 

"Već 20 godinu učestvujemo u mirovnim misijama, od Etiopije, Eritreje, Konga, Malija, Centralnoafričke Republike. 1.663 pripadnika Oružanih snaga BiH je učestvovalo u misijama mira i oni su naši najbolji predstavnici i ponosni smo na njih. Trenutno je 74 naša pripadnika u mirovnim misijama - u misijama UN u Kongu i Maliju, u NATO-ovoj misiji u Afganistanu i UN misiji u Centralnoafričkoj Republici", istakao je.

Podžić je kazao i da kao ministar odbrane ističe da su postignuti rezultati pozitivni i to zahvaljujući profesionalnom angažmanu pripadnika odbrambenih institucija.

Naglasio je i da su povećani koeficijenti za plate kod vojnika i podoficira, javlja N1.


(Patria)

OSBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.