10.12.2020. 13:59
0
Vuković: Štrajk u zdravstvu sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor
Generalni štrajk 2600 zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koji je počeo u četvrtak ujutro, trajat će do potpisivanja kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva, poručio je nakon prosvjedne šetnje zdravstvenih radnika predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković.

Istodobno je kazao kako će zdravstveni radnici na prosvjed pred zgradu Vlade dolaziti svaki dan do ispunjenja njihovog zahtjeva.

- Zdravstveni radnici poručuju Vladi da odmah pripremi, u dovoljnom broju primjeraka, kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva i da u njega unese sve naše zahtjeve te da nas pozove da ga potpišemo i da se vratimo na svoja radna mjesta – istaknuo je Vuković na tiskovnoj konferenciji pred zgradom Vlade HNŽ-a gdje su se, uz zvuke sirena i pištaljki, te noseći transparente okupili zdravstveni radnici.

 Podsjetio je kako ni nakon godinu i pol dana pokušaja Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nisu uspjeli s Vladom HNŽ-a potpisati kolektivni ugovor o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

- Sramota da ovim putem izražavamo svoj prosvjed, a da nas Vlada zajedno s resornim ministrom godinu i pol dana vuče za nos i pravi pravne peripetije, utvrđuje reprezentativnost i odugovlači s postupkom pregovaranja- podvukao je Vuković.

Zdravstvenim radnicima, kako je dodao, nije jasan ni zaključak Vlade kojim se tvrdi da je Vlada spremna u potpunosti izjednačiti njihova materijalna i nematerijalna prava kao što je to uneseno u Kolektivni ugovor liječnika medicine i stomatologije, tako da ne znaju ni koliko je to povećanje ni kada bi ono trebalo biti realizirano.  

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u SKB-u Mostar Ivica Anić istaknuo je kako se štrajk već odrazio na pacijente.

- Mnogi pacijenti već par mjeseci čekaju svoj termin za specijalističke preglede, koji su nažalost otkazani, a zahvaljujući Vladi i resornom ministru- podvukao je Anić.

Županijska Vlada oglasila se u srijedu priopćenjem za javnost u kojem je iskazala punu spremnost za nastavkom razgovora i kao datum početka pregovora odredila 11. prosinca ove godine.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.