9.2.2021. 16:58
0
Čerkez: Djeca na nastavi ne moraju nositi maske
Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine za javno zdravlje, nakon sjednice Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj press koneferenciji je rekao da su donesene dvije nove mjere.

“Odlučili smo da dozvolimo posjete staračkim domovima. To je bitna stvar. Čuvali smo ih do sada jer smo mislili da je situacija bila kritična i da treba zaštititi tu kategoriju. Starački domovi će napraviti plan posjeta i omogućiti osobama koje borave tu posjete, to je bitno za njihovo mentalno zdravlje i za porodice da se sretnu, vide, razgovaraju”, rekao je Čerkez.

Dodao je da je donesena odluka da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, ali ne mogu drugačije mjere donositi.

"To je bitno. Moramo imati harmonizaciju jer u ovakvoj situaciji svi zavisimo jedni od drugih. Situacija iz jednog kantona se može prenijeti na drugi”, kazao je Čerkez.

Kada je riječ o povratku navijača na stadione, Čerkez je kazao da narednih 15 dana obave razgovor sa FS BiH, kolegama iz RS i ukoliko bude povoljna epidemiološka situacija da se razmisli o toj mjeri. 

"Rizici su još uvijek veliki. Malo su nas brojevi zavarali i vidimo da ipak ljudi ne poštuju mjere", kazao je. 

Čerkez je govorio i o obavezi nošenja maski kod djece od 6 do 10 godina. 

"U općim naredbama Kriznog štaba izuzetak su djeca mlađa od 6 godina. Te opšte naredbe vrijede od novembra. To su za populaciju koja ide vani. Za škole stoji vrlo jasno napisano, u tome stoji od strane mjerodavnog Zavoda preporuke se poštuju. Djeca uzrasta od 6 do 10 godina moraju nositi maske izvan učionica, a ne moraju na nastavi", kazao je Čerkez. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.