24.2.2021. 19:39
1
Tužilaštvo tvrdi da Fikret Hodžić u vrijeme zaključenja ugovora nije imao respiratore, te da je stvarna cijena respiratora bila niža
Više od tri sata trajalo je ročište u predmetu Fadil Novalić i drugi, a koji se vodi za više krivičnih djela u vezi nabavke 100 kineskih respiratora. Vlada FBiH dala je 10,5 miliona KM i ovlastila Federalnu upravu civilne zaštite da kupi respiratore što je i učinjeno preko firme Srebrena malina Fikreta Hodžića. Osim Novalića optuženi su Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, firma Srebrena malina i Jelka Milićević.

Danas su tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić pročitali optužnicu i održali uvodna izlaganja. Iako su željeli pojasniti i zahtjev za mjere zabrane koji su danas dostavili Sudu BiH i odbranama, predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović nije dozvolila pojašnjenje tog zahtjeva već će se o njemu izjašnjavati na narednom ročištu.

Optužnicom se premijer Fadil Novalić tereti da je prekoračio ovlaštenja premijera te da je proširio ovlaštenja direktora Federalne uprave civilne zaštite odnosno da mu je proširio ovlaštenja kao komandantu Štaba civilne zaštite.

Tužilaštvo BiH tvrdi da se prvobitna ponuda vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića odnosila na respiratore HCVE003, a koja je formirana na osnovu ponude jedne firme iz Rijeke.

Tužilaštvo tvrdi da je Novalić potpisao Pismo namjere za model HCVE003, a da je kasnije potpisao drugo pismo namjere za model ACM812A.

Hodžić je u vrijeme zaključenja ugovora 03.04.2020. godine nije imao respiratore te je u potrebi da ih obezbijedi dobio ponudu firme iz Crne Gore ali za model ACM812A, a stvarna cijena tih respiratora je bila niža, na šta su članovi udruženja (udružena grupa koju je navodno formirao Novalić) i pristali da bi ostvarili korist. Nalog za uplatu novac unesen 02.04.2020. prije nego što je zaključen ugovor.

Tužilaštvo u optužnici tvrdi da je Hodžić primio krivotvorene fakture na iznos od 30 miliona kineskih jena koje je lice S.L. pribavilo od lica S.C. iz Velike Britanije.

Za Solaka se navodi da je 24.04.2020. godine naložio licu S.A. da u svim dokumentima izvrši ispravku modela umjesto HCVE003 u ACM812A te da uništi specifikacije za model HCVE003 ubjeđujući je da se radi o tehničkoj grešci.

Tužilaštvo navodi da je Novalić ishodio upis u registar veleprometnika medicinske opreme Agencije za lijekove i medicinska sredstva, ali da je 25.04.2020. godine na Međunarodni aerodrom Sarajevo već isporučeno 80 respiratora, a da je Srebrena malina dozvolu dobila 27.04.2020. godine.

Preostalih 20 respiratora isporučeni su 27. maja 2020. godine, a Tužilaštvo BiH tvrdi da je ostvarena imovinska korist ne manja od 700.000 KM, a da je šteta po budžet 10,5 miliona KM.

Kada je riječ o ministrici finansija Jelki Milićević koja se tereti za nesavjestan rad u službi Tužilaštvo smatra da je ona učestvovala u donošenju odluka i nije kao ministar osigurala provođenje zakona o budžetima.

Tužioci tvrde da je plan bio ne samo da se nezakonito odobri i uplati novac na račun FUCZ-a već i unaprijed odabere pravno lice koje će izvršiti nabavku respiratora.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje brojnih svjedoka, vještaka i izvođenje materijalnih dokaza kojima će dokazivati navode iz optužnice.

Iako je tužilac Džermin Pašić pokušao spomenuti mjere zabrane u cilju „obezbjeđenja postupka“, reagirali su i advokati odbrane.

Advokat Fahrudina Solaka Kadrija Kolić kazao je da tužilac „prijeti nekim istragama“, dok je advokatica Senka Nožica istakla kako sumnja da „je tužilac obećao da će danas reći mjere zabrane“.

Tužilac Pašić zatražio je od Suda BiH zaštitu digniteta i da reaguje na uvrede advokatice Nožica.

Advokatica Vidović prva je iznijela uvodne riječi navodeći da krivična djela koja se Novaliću stavljaju na teret (pranje novca, primanje dara ili drugih oblika koristi trgovinom utjecaja) ne samo da nisu potkrijepljena dokazima nego nisu ni činjenično opisana optužnicom.

„Tužilaštvo ima namjeru voditi istragu na glavnom pretresu jer i samo priznaje da nije rasvijetlilo navodnu ulogu, zadatke i doprinos svakog od optuženih.“

Vidović je navela da je Tužilaštvo zanemarilo stvarnu situaciju i okolnosti koje su vladale ne samo u BiH već i cijelom svijetu. Navodila je primjere iz svjetske štampe iz marta 2020. godine o pandemiji koronavirusa.

„Dokazat ćemo da svaka radnja premijera koju je poduzeo bila zakonita i usmjerena na ublažavanje posljedica pandemije. Tužilaštvo tvrdi da Novalić kao premijer nije trebao da se bavi pitanjem nabavke respiratora, a mi ćemo dokazati da u tome nema ništa neobično“, kazala je Vidović ponovo pozivajući se na natpise medija o nabavci respiratora koje su vlade preduzimale širom svijeta.

Ona je navela da je prvi kontakt premijera Novalića i Fikreta Hodžića kao pripanika navodne grupe bio 29.03.2020. godine i to posredststvom trećeg lica. Iz obraćanja tužioca riječ je o osobi Asim.

„Plan i udruživanje o kojima tužilaštvo govori su konstrukcija. Ne postoji dokaz da su Solak i premijer imali bilo kakav međusobni kontakt izmeđz 16.03. i 03.04.2020. godine“, dodala je Vidović.

Ona je potcrtala da je Vlada FBiH još 31. januara na sjednici razmatrala pitanje nabavke respiratora i to na zahtjev federalnog ministra zdravstva, a ne premijera.

Teza odbrane je da je Vlada FBiH kao kolektivni organ, a ne premijer sam, dala saglasnost za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve budžeta u iznosu 4.950.000 KM.

Ona je spomenula i da se kupljeni respiratori upotrebljavaju u više zemalja, uključujući i Srbiju gdje su registrovani i prije pandemije.

Najavila je da će odbrana izvesti svoje vještake, priznate stručnjake koji su radili na međunarodnim istragama.

Također je dodala da je Tužilaštvo BiH saopćenjem za javnost od 11.05.2020. godine u kojem je navedeno da su respiratori neupotrebljivi prekršilo vlastiti kodeks tužilačke etike, te presumpciju nevinosti tada osumnjičenih.

Braniteljica drugooptuženog Fahrudina Solaka Marsela Bajramović istakla je da Tužilaštvo nije utvrdilo imovinsko-pravnu korist koja je navodno ostvarena.

Ona je kazala da je stav odbrane da je hitna sjednica Vlade FBiH od 16. marta 2020. godine bila nužna te da je njoj prisustvovao i tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin. On je kazao da nema smetnje da se nabavka izuzme od Zakona o javnim nabavkama, a zatim je promijenio mišljenje. I ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazao je „kakv zakon idite u nabavke u pitanju je zdravlje ljudi“, kazala je Bajramović.

Ističe kako Zavod za javno zdravstvo FBiH nijednom nije reklo da se ne nabavljaju ti respiratori.

Kada je riječ o promjeni modela respiratora advokatica Bajramović navodi da se nije došlo do promjene cijene, datuma isporuke i da je riječ o tehničkoj grešci.

Mirna Avdibegović, braniteljica Fikreta Hodžića istakla je da je optužnica nerazumljiva, a da je time povrijeđeno pravo na odbranu jer optuženi ne znaju šta im se tačno stavlja na teret optužnicom i koja krivična djela.

Ona je istakla da su uvidom u spis Tužilaštva BiH pornašli dokaze koji pobijaju optužnicu, a što Tužilaštvo nije stavilo uz optužnicu.

„Nikakav transfer novca nije izvršen koji se veže za ovaj krivični postupak. Najveća nelogičnost su navodi o pranju novca. Svi znamo koji novac se pere to je „prljavi“ novac a ovdje je riječ o budžetskom novcu“, kazala je Avdibegović.

Ona je dodala da joj nije jasno zašto Tužilaštvu BiH nije drago što su respiratori verificirani a riječ je o javnom zdravlju.

Na narednom ročištu uvodne riječi održat će Senka Nožica koja zastupa Jelku Milićević, a bit će obrazložen i zahtjev za određivanje mjera zabrana za optužene.   

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.