1.3.2021. 21:50
0
Komšić na akademiji povodom Dana nezavisnosti: Država BiH će sigurno opstati
FOTO: Anadolija
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je upriličena svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović”, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je na svečanoj akademiji povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, kako je potrebno nastaviti borbu za integritet i opstojnost BiH, te kako tuđe vizije i tuđe interpretacije onoga kroz što su BiH i njeni građani prošli više nisu bitne, bitne su činjenice i presude, prenio je N1.

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je upriličena svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović”, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Akademija je počela izvedbom državne himne BiH, a prisutni su se prisjetili svih građanki i građana Bosne i Hercegovine, koji su tokom rata u BiH položili svoje živote i osigurali njen opstanak.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u obraćanju je podsjetio kako smo na današnji dan prije 29 godina svjedočili historijskom događaju kada je voljom većine svojih građana BiH postala nezavisna država.

“BiH nam tada nije poklonjena, nego je uz najveća moguća odricanja, zapravo zarađena. Pored svih teškoća s kojima se susrećemo, uz sve aktuelne probleme, mi se moramo nastaviti boriti za njen integritet i opstojnost”, rekao je Komšić, te dodao:

“Prije 29 godina smo se za opstanak naše države borili protiv tenkova i topova. U toj borbi smo i pobijedili, ali danas su napadi podmukliji, teži za primijetiti. Imamo posla sa jednom drugog formom, zašto i to ne reći, rata, u kojem se BiH uništava strateški kroz napade na njene institucije”.

Prema riječima Komšića, nekada je bio cilj opkoliti jedan grad, napraviti život nemogućim, natjerati građane da odustanu od svoje države. Danas, kako je kazao, cilj je opkoliti institucije, blokirati osnovne funkcije države a opet kako bi građane demotivirali i natjerali da odustanu od države.

“Država BiH će sigurno opstati, u toj borbi ćemo preživjeti još mnogo padova i teških trenutaka, ali ako pokažemo strpljenje i snagu, ako budemo radili zajedno mnogo brže ćemo doći do BiH koju i kakvu sanjamo”, naveo je Komšić, te nastavio:

“Koristim priliku da vas na ovaj veliki praznik pozovem da se okrenemo jedni drugima, da ne pokušavamo tražiti razumijevanje od onih koji ovu državu i ne vole, da ne tražimo zajednički jezik s onima koji bi da nas razdvajaju, koji bi da nam jedan čovjek vrijedi više od drugog, već da se okrenemo dijalogu između nas, koji vjerujemo u ovu zemlju i državu, volimo je i želimo u njoj živjeti kao sav normalan svijet, a prije svega kao jednakopravni građani.”

Tuđe vizije, kao ni tuđe interpretacije onoga kroz što su BiH i njeni građani prošli više nisu bitne. Bitne su činjenice i presude, podvukao je Komšić.

“Tuđe želje o tome šta treba da bude sa našom domovinom više nisu važne. Važne su naše vizije i želje, važno je da mi koji volimo BiH i želimo društvo jednakih građana, u kojoj svi imaju jednake šanse pronađemo zajednički jezik koji nas spaja mnogo više od onoga što nas naizgled razdvaja”, istakao je Komšić, te zaključio:

“Sve naše razlike su manje važne od onoga što nam je zajedničko, a to je da vjerujemo u ovaj komadić zemlje za kojeg smo se borili i izborili, da osjećamo da je ovaj komadić naš, koliki god bio i koliko god mali u nečim očima bio. Zajedno, bez obzira na ono što nas razdvaja, možemo na ovoj bosanskoj i hercegovačkoj zemlji napraviti državu slobodnih ljudi i jednakih građana. Građansku državu u kojoj svi ljudi, bez obzira na svoje razlike, mogu živjeti slobodni, ponosni na svoju domovinu i državu. Ja u to duboko i iskreno vjerujem da ćemo u toj borbi za građansku BiH kad tad pobijediti i da taj dan nije daleko”.


(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.