9.3.2021. 20:46
0
Turković u Berlinu: Susret i sa kandidatom za novog visokog predstavnika u BiH
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nalazi se u službenoj posjeti Njemačkoj, a danas je održala sastanak sa šefom njemačke diplomatije Heikom Maasom.

Kako je Turković objavila na Twitteru u fokusu razgovora bila je borba protiv pandemije i nabavka vakcina, jačanje ekonomske saradnje, pritisci u vezi sa izmjenom Izbornog zakona, važnost ostanka Ureda visokog predstavnika.

Turković je poručila kako Njemačka ostaje najvažniji ekonomski partner BiH.

Turković je održala sastanak i sa parlamentarcem i kandidatom za nasljednika Valentina Inzka Christianom Schmidtom s kojim je razgovarala o brojnim aktuelnim pitanjima u BiH.

I tokom press konferencije Mass je komentarisao potencijalno imenovanje Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“U razgovorima koje vodimo imamo podršku za Schmidta, i vjerujem da tamo gdje nismo dobili saglasnost – nije riječ o njegovoj ličnosti, nego je pitanje da li taj ured treba da postoji. Na osnovu svega što smo danas čuli – smatramo da je svrsishodno da OHR treba da postoji”, rekao je Mass.

“Kandidaturom Schmidta želimo reći da želimo biti angažovani”, poručio je Mass.

Turković je kazala da je zahvalna Njemačkoj što je odlučila da ponudi kandidata.

“Ne postoji čovjek na kugli zemaljskoj o kojem postoji usaglašeno mišljenje, ali ono što jeste važno je da postoji potreba za visokim predstavnikom, određenim ciljevima, dinamikom i da znamo da je to vrijeme u kojem su planirani procesi ubrzavanja razvoja BiH”, zaključila je ministrica Turković.

Turković i Maas su razgovarali i o migrantskoj situaciji, kao i Covax mehanizmu za koji je BiH već uplatila novac ali nije dobila još nijednu vakcinu.  


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.