1.4.2021. 20:44
0
Liberalnim mjerama na granici BiH kontra zemalja EU
BiH raspolaže i sa 26.400 doza AstraZenece i 30.000 Sinovaca koje su skladištene do odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.
U Federaciji BiH ponavlja se scenario Kantona Sarajevo. Incidenca, broj oboljelih na 100.000 stanovnika, je 354, već deset dana viša je od 300, prenosi N1.

“Mi smo već tri nedjelje, svake prebacujemo, onaj najgori dan koji smo imali u novembarskoj krizi”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Mjere ne prate epidemiološku situaciju već dugo vremena, nadležni su odlučili čuvati ekonomiju.

“Kad zdravlje ode, ode i ekonomija. Azijske zemlje, Australija koje su dobro reagovale epidemiološki su sačuvale i ekonomiju. Zemlje kao Amerika nažalost u 2020. su imale katastrofalne rezultate i zdravstvene i ekonomske, Brazil katastrofalni rezultati i zdravstveni i ekonomski i nažalost i BiH ovaj mjesec što mi je jako žao”, rekao je pulmolog intenzivista Ognjen Gajić.

Liberalnim epidemiološkim mjerama na granici BiH za vrijeme Uskrsa i Vaskrsa, kontrarno praksi gotovo svih EU zemalja, Vijeće ministara BiH otvara vrata brojnim drugim varijantama virusa, bez obzira na povećanu stopu smrtnosti i pune bolničke kapacitete uslijed širenja uvezene britanske varijante. A zna se da nisu učinili mnogo na zaštiti stanovništva imunizacijom. U BiH je do sada vakcinisano oko 36.000 osoba s najmanje jednom dozom vakcine. Zvaničnih podataka o broju vakcinisanih u Srbiji još uvijek nema.

Aktuelno se imunizira ostatkom od 23.400 Pfizer/Biontech doza doniranih putem Covax mehanizma, a u RS-u se stariji od 65 godina vakcinišu i ostatkom od 42.000 Sputnik V doza nabavljenih putem interventnog uvoza.

BiH raspolaže i sa 26.400 doza AstraZenece i 30.000 Sinovaca koje su skladištene do odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U aprilu očekujemo donaciju 100.000 doza kineskih vakcina, od čega po 50.000 doniraju NR Kina i Malezija. Putem Covaxa očekujemo 81.600 doza AstraZeneca do kraja aprila, te 100.620 doza do kraja juna.

Putem EU mehanizma podrške u drugom kvartalu godine od Poljske očekujemo još 380.000 AstraZeneca doza i Austrije 120.000 PfizerBiontech doza.

Bez obzira na sve doze, za sticanje kolektivnog imuniteta u BiH, potrebno je najmanje 4 do 4,5 miliona doza, a samim tim najmanje 2 do 2,5 miliona građana koji su volji primiti jednu, a onda i drugu dozu vakcine.

(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.