11.4.2021. 16:15
2
FUZIP završio nadzor na KCUS-u, porodice umrlih najavljuju kolektivnu tužbu
U okviru predmeta koji vodi Tužilaštvo KS, a u vezi sa provjerom navoda iz pisma anesteziologa o korištenjima respiratora ACM 812 A Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je inspekcijski nadzor na KCUS-u.

FUZIP je na KCUS ušao 6. aprila i ostavljen je rok od tri dana da nalaz inspektora sa pratećom dokumentacijom bude dostavljen nadležnom Tužilaštvu.

Sve informacije koje su se pojavljivale u medijima o nalazu inspektora iz FUZIP-a nisu mogli ni potvrditi ni demantovati.   

“Federalni zdravstveni inspektori su dana 6.4.2021. godine pokrenuli inspekcijski nadzor na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) po zahtjevu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u okviru postupka provjere navoda elektronskih i pisanih medija u vezi s objavljenim pismima anesteziologa KCUS koja se odnose na korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uslove, organizaciju medicinskog kadra i uslove i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID 19 na KCUS-u”, naveli su iz FUZIP-a.

Podsjećamo, prošlog vikenda objavljena su dva pisma koja su šokirala javnost, ali će se ispostaviti da prvo pismo nije autentično niti su ga pisali anesteziolozi, dok su drugo objavljeno u javnosti iako je riječ o internom dokumentu unutar KCUS-a pisali anesteziolozi njih 17. 

Na press konferenciji 5. aprila anesteziologinja Lejla Vidović potvrdila je da je to pismo autentično, a samo nekoliko sati kasnije u KCUS su došli kantonalni tužioci, istražitelji SIPA-e kao i državni tužilac Džermin Pašić koji je postupajući tužilac u predmetu “Respiratori”.

I tog dana generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović potvrdila je da se respiratori ACM 812 A koriste u Respiratornom centru za Covid pacijente, dok je direktor Hirurških disciplina Nermir Granov kazao da teže pacijente stavljaju na druge aparate, a lakše na ACM 812A. Šefica anestezije Amela Katica-Mulalić kazala je da je najveća smrtnost pacijenata na Drager respiratorima te da im pacijenti dolaze na granici "života i smrti". 

Posljednjih dana nekoliko porodica koje su izgubile najbliže članove najavile su tužbu protiv KCUS-a zbog zanemarivanja pacijenata i nesavjesnog liječenja Covid pacijenata. 


(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.