7.5.2021. 19:45
0
Đozo posjetio Gazi Husrev-begovu medresu
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo Sejad Đozo, zajedno sa predsjednikom Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama Hidajetom Porićem, posjetio je danas Gazi Husrev-begovu medresu, gdje ih je ugostio direktor Mensur Malkić.

Povod posjete, između ostalog, bio je i obilježavanje Dana džamija.

Razgovarano je o saradnji Općine Centar s jedinom, ovakvom školom u Bosni i Hercegovini, koja kontinuirano radi skoro pet stoljeća.

Gazi Husrev-begovu medresu čine dvije zgrade, muška i ženska sa potrebnim učionicama i kabinetima, kao i prostorom za stanovanje učenika i učenica.

Iz Općine Centra podsjećaju da se Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini putem Medžlisa IZ u Sarajevu ranije obratila toj općini sa zahtjevom za zamjenu nekretnina u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za objekat u kojem je smještena ženska medresa sa upisanim pravom vlasništva u korist Općine.

Đozo je upoznao Malkića s poduzetim aktivnostima kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u tom predmetu, te izrazio uvjerenje da će ovo otvoreno pitanje biti riješeno vrlo brzo, a na obostrano zadovoljstvo.

- Iskoristio bih priliku i da otvorimo razgovore o lokalitetu na Soukbunaru koji je u vlasništvu Islamske zajednice, a na kojem bi eventualno u budućnosti, ukoliko se riješe imovinsko-pravni odnosi, gradili objekat u kojem bi bile smještene prostorije Mjesne zajednice, apoteke, pošte, marketa, budući da bi stanovnicima ovog mjesnog područja izgradnja jednog ovakvog objekta uveliko olakšala svakodnevicu. Vjerujem da će naša buduća saradnja biti na zavidnom nivou i da ćemo zajedničkim naporima rješavati sva otvorena pitanja - kazao je Đozo.

Malkić se zahvalio na posjeti kao i na svim poduzetim aktivnostima kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za objekat u kojem je smještena ženska medresa, navodi se u saopćenju iz Općine Centar.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.