22.6.2021. 19:57
0
Ministrica odbrane Austrije boravila u posjeti BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić uz najviše počasti u službeni posjet primio je danas ministricu odbrane Republike Austrije Klaudiju Tanner.

Razgovaralo se o bilateralno-obrambenoj suradnji, koja je ocijenjena kao veoma uspješna i intenzivna. Posebno je naglašen značaj saradnje u oblasti školovanja kadeta OS BiH i obuke časnika na Terezijanskoj vojnoj akademiji, saradnje na programima sigurnosti oružja i streljiva, kao i o regionalnoj odbrambenoj saradnji.

Ministar Podžić iskazao je zahvalnost i zadovoljstvo zbog školovanja kadeta iz Bosne i Hercegovine na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji u Republici Austriji, te je izrazio uvjerenje, da će upravo kadeti dati poseban doprinos produbljivanju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Austrije.

U 2018. godini na školovanje u Terezijansku vojnu akademiju u Wiener Neustadt je upućeno 10 kadetа, od 2019.-2021. godine upućeno je po pet kandidata, a toliko je planirano za školovanje i u 2022. godini. 

„Naši časnici koji završe uglednu akademiju u Austriji, govore dva svjetska jezika i svojom naobrazbom donose veliku korist za OS BiH, ali i za učvršćivanje veza BiH i prijateljske Austrije,“ rekao je ministar.

Ministrica Tanner naglasila je ovom prilikom da BiH za Austriju zauzima posebno mjesto te da nije slučajno odabrala BiH za prvi posjet u regiji u ovom periodu. Ona je pozdravila i dosadašnja sudjelovanja OS BiH u međunarodnim misijama. Podžić je naglasio i značaj regionalne suradnje u području sigurnosti i odbrane, uključujući programe usmjerene na poboljšanje i modernizaciju postojeće vojne obuke i sistem obrazovanja. 

Izraženo je obostrano uvjerenje da će BiH i Republika Austrija i dalje uspješno razvijati svoje vojno-diplomatske odnose, kako kroz direktnu saradnju tako i kroz aktivnosti austrijskog kontingetna EUFOR-a. Pored ostalog, unaprijeđeni su i kapaciteti OS BiH za rješavanje viškova municije i minskoeksplozivnih sredstava.

Sastanku su prisustvovali ambasadorica Republike Austrije u BiH Nj.E. Urlike Hartmann, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić, šefica kabineta zamjenika ministra odbrane BiH Violeta Kuljanin, šef kabineta i sigurnosno-politički direktor MO Republike Austrije Arnold Kammel i austrijski vojni izaslanik u BiH brigadir Erich Simbürger.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.