5.8.2021. 12:24
0
Sutkinja Korner ipak ne dolazi u Tužilaštvo BiH, OSCE traži drugog savjetnika
Iako je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odobrilo zahtjev Misije OSCE-a u BiH da sutkinja Joanna Korner, koja je sačinila dva izvještaja o procesuiranju ratnih zločina na državnom nivou, postane savjetnica Državnog tužilaštva, iz OSCE-a su za Patriju potvrdili da se to ipak neće desiti.

„Misija OSCE -a u BiH planirala je angažirati sutkinju Joannu Korner kao međunarodnu pravnu savjetnicu, koja bi radila zajedno s glavnom tužiteljicom u periodu od oko tri sedmice, počevši od augusta. Nedavno smo obaviješteni da, nažalost, zbog neizbježnih profesionalnih obaveza sutkinje Korner, njena posjeta više neće moći biti održana. Misija trenutno traži druge kandidate za mjesto savjetnika“, naveli su u odgovoru iz Misije OSCE-a za NAP.

U prvom izvještaju iz 2016. godine sutkinja Korner je dala niz preporuka Tužilaštvu BiH kako da poboljša rad na predmetima ratnih zločina, među kojima su pregled i kontrola optužnica koju rade tužioci Tužilaštva BiH i prestanak prakse podizanja optužnica u cilju “ispunjenja norme”. U tom izvještaju je upozorila na pojavu cjepkanja složenih istraga u više manjih optužnica kako bi se norma vještački povećavala.

U drugom izvještaju koji je predstavljen u septembru 2020. godine Korner je provjerila provođenje ranije datih preporuka i zaključila da Tužilaštvo nije napravilo napredak u radu na predmetima ratnih zločina i da glavna tužiteljica Gordana Tadić, koja je u vrijeme pravljenja ranijeg izvještaja rukovodila Odjelom za ratne zločine, nije unaprijedila rad Tužilaštva. Tim izvještajem je ukazano na pad kvaliteta rada na istragama i podizanjima optužnica za ratne zločine.

„I sudije i branitelji su istakli da su opisi u optužnicama, kako pravni tako i činjenični, prečesto manjkavi. Za primjere, naveli su sljedeće: Pogrešna pravna kvalifikacija krivičnog djela koje se optuženom stavlja na teret, npr. optužba za ratne zločine za djela koja sadrže zakonska obilježja zločina protiv čovječnosti; nepreciznost u opisu zločina, tj. opis se ne odnosi na obilježja krivičnog djela; optužbe za udruženi zločinački poduhvat (UZP) i komandnu odgovornost kao alternativne oblike učešća u izvršenju djela; optuženom se stavlja na teret i komandna odgovornost i direktno izvršenje u odnosu na isti događaj“, navodi se u izvještaju.

U Tužilaštvu BiH još uvijek postoje isti problemi koji su postojali i u vrijeme pisanja prošlog izvještaja, navela je sutkinja Korner. Napomenula je da bi na tim predmetima trebali raditi tužioci koji su imali prethodno iskustvo rada na ratnim zločinima.  

“Za rješavanje nekih od tih problema bit će potreban radikalan pristup”, napisala je Korner.

Sutkinja Korner istakla je tada da predmeti ratnih zločina ne mogu biti okončani 2023. godine ovom dinamikom rada Tužilaštva BiH.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.