18.9.2021. 18:54
0
Šetnjom i polaganjem cvijeća obilježena 30. godišnjica Patriotske lige u Tuzli
U Tuzli je danas, mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća na spomen obilježje na Slanoj banji, obilježena 30. godišnjica osnivanja Patriotske lige Tuzla.

Tim povodom okupili su se članovi Patriotske lige, prvi među onima koji su stali u odbranu tada nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Pripadnicima Patriotske lige pridružili su se i mlade patriote, članovi Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije gradskig odbora Tuzla.

Šetnja je krenula ispred zgrade Gradskog odbora SDA, građevine u kojoj je na današnji dan  tačno u 12 sati počeo sastanak u vezi s organiziranjem odbrane i otpora, kako je naveo na skupu Salim Hodžić.

O važnosti organiziranja Patriotske lige u Tuzli, te njene uloge u odbrani Republike Bosne i Hercegovine, nekadašnji borac, Hodžić je reako da je današnje okupljanje evociranje uspomena na događaje iz perioda osnivanja i djelovanja Patriotske lige na ovim prostorima.

- Treba reći da je ovih događaja, u tom periodu bilo na pretek, za koje mislim da će ih historijska nauka prepoznati, a mlade generacije ubuduće koristiti kao iskustvo u eventualnoj odbrani Bosne i Hercegovine s polja i iznutra - rekao je Hodžić.

- Patriotska liga Tuzle uvijek je nekom smetala '91. i '92. godine, smetala je tuzlanskoj vlasti i tzv. JNA u Tuzli. Prvima, jer je dala do znanja da će svi oni koji budu komadali Bosnu i Hercegovinu odgovarati pred Bogom i narodom, a drugi jer su znali da će izgubiti sve borbe u gradskim dijelovima. Prvi su hapsili Patriotsku ligu, mučili i protjerivali sa svoje teritorije, a drugi su se s njom obračunavali sa oružjem u ruci - dodao je. 

Hodžić je također podsjetio na položaj pripadnika Patriotske lige danas i torture kroz koje prolaze borci.

- Naš odgovor je kao i 1992. godine: "Ne damo Bosnu i Hercegovinu, ona je bila prije onih na Istoku i onih na Zapadu! Ima je i danas, da bit će je i ubuduće" - porućio je Hodžić. 

Koliko mladi cijene organiziranu odbranu i pružanje otpora agresiji, podsjetio nas je predsjednik Asocijacije mladih SDA Tuzla, Džanan Kušljugić. 

- Veliki dio tadašnjih osnivača Patriotske lige bili su članovi Muslimanskog omladinskog saveza. Mnogi mladi ljudi, u tadašnje vrijeme, učestvovali su u pružanju otpora agresiji. Pri tome, napuštali komfor koji su kao mladi mogli imati, te se pridruživali jedinicama odbrane. Upravo zato je značajno da mi kao mladi ljudi cijenimo i podsjećamo na njihovu hrabrost i odanost domovini, te samu ulogu u očuvanju i odbrani državnosti i suvereniteta Republike Bosne i Hercegovine" - istakao je Kušljugić. 

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.