15.10.2021. 17:23
0
Izetbegović: Zakon o neprovođenju Inzkovog zakona ćemo pokušati oboriti na Ustavnom sudu BiH
Predsjednik SDA Bakir Izetbetgović, nakon sjednice Predsjedništva stranke, koji je održan u Banjoj Luci, saopćio je zaključke ovog tijela, u vezi sa postojećom situacijom u zemlji.

Jedan od tih zaključaka je da je BiH prešla dug put, od okončanja rata. Iako situacija nije sjajna, bolja je nego prije nekoliko godina.

- U BiH postoji jedna remetilačka politika, predvođena Miloradom Dodikom, koja izaziva sukobe, a koja je počela još od neusvajanja Aprilskog paketa ustavnih promjena. Da nije te remetilačke politike, u BiH bi se daleko bolje živjelo, mladi ne bi odlazili u ovolikom broju, a životni standard ljudi bi bio bolji, kazao je Izetbegović.


Entiteti jednostrano ne mogu poništavati državne zakona. S tim u vezi je pozvao i visokog predstavnika Christiana Schmidta da poništi zakon o neprovođenju "Inzkovog" zakona na teritoriji RS-a.

- Ako visoki predstavnik ne učini ništa da zaštiti svoje zakone, mi ćemo putem ovlaštenih predlagača, uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom će se osporiti ustavnost zakona donesenog u RS-u. Također, tražićemo i od Tužilaštva BiH da povede istragu u vezi s tim pitanjem, dodao je Izetbegović.

Kazao je i kako je od parlamenta zatraženo da se donese zakon o povećanju minimalnih plata u FBiH, kao i zakon o okončanju provedbe Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, odnosno procesa povratka u BiH. Također, SDA će dati podršku zajedničkom nastupu svih probosanskih stranaka u RS-u na predstojećim izborima.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.