15.10.2021. 20:32
0
"Neću RS nazvati genocidnom, nemam ništa protiv da se u Inzkov zakon doda amandman koji se odnosi na Jasenovac"
Bakir Izetbegović, lider SDA, nakon današnje sjednice Predsjedništva ove stranke u Banjoj Luci, rekao je kako ne dovodi u pitanje postojanje Republike Srpske, te da za nju neće reći da je genocidna tvorevina.

- RS neću nazvati genocidnom, niti je dovoditi u pitanje. Za zločine u proteklom ratu odgovorni su pojedinici, a ne čitav narod, rekao je Izetbegović.

Istakao je kako nema ništa protiv da se usvoje amandmani na Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, koji je ljetos nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko. 

Amandmani bi se ticali i zabrane negiranja genocida u Jasenovcu.

- Usvoje se amandmani za koje je zainteresirana srpska strana, a koji se odnose na Jasenovac. To ćemo podržati, a ja posebno, jer čovjek po kojem se ja zovem je ubijen u Jasenovcu. Ubijena su mi obojica dajdža, kazao je on.

Izetbegović kaže da se zakon mora osvojiti kako bi ga mogli mijenjati.

- Mi moramo usvojiti zakon da bismo ga mogli mijenjati, dodati amandmane. To je jedini put i to se može uraditi sutra, istakao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje da li nas povratak izvornom Dejtonu vodi ka ugrožavanju mira i stabilnosti, Izetbegović kaže kako izvorni Dejton ne postoji.

- Dejtonski mirovni sporazum je kazao mi smo napravili koliko smo mogli sada i unutar sebe. Dejton je kazao da će se dalje mijenjati. U onome času, kada smo imali zaraćene strane, Dejtonski sporazum je bio tu da spasite život pacijentu. Ali, on još ne može da hoda, treba još niz operacija napraviti da bi prohodao. Te operacije su saglasno rađane poslije toga. Nema nazad, osim nekim nasiljem, a zna se kuda nas to vodi, poručuje on.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.