15.10.2021. 20:38
1
Escobar: Kamen temeljac američke administracije je podrška teritorijalnom integritetu BiH, bićemo aktivni i imamo odgovor na uticaj Rusije
Gabriel Escobar, zamjenik američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik predsjednika SAD za Zapadni Balkan, kazao je kako će nova američka administracija biti vrlo aktivna u regionu, te kako će SAD imati odgovor na uticaj Rusije.

Escobar je rekao kako SAD vjeruje da je članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU dugoročno rješenje svih problema u regiji.

- To se nije promijenilo ni u jednoj administraciji od devedesetih i raspada Jugoslavije, rekao je Escobar dodavši da su sve američke administracije radila na pomoći vladama zemalja Zapadnog Balkana kako bi one ušle u Europsku uniju.

Naglasio je kako ni ova, aktuelna, američka administracija neće imati drugačiji pristup, te je naglasio veliki aktivizam u regionu.

- Za nas je kamen temeljac naše politike u Bosni podrška Dejtonu, podrška bosansko-hercegovačkom teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak Bosne u EU. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je - nastavljamo da podržavamo dijalog pod vodstvom EU.

Kako napredujemo, nadamo se da možemo s obje vlade sarađivati u svim rješenjima koja one nalaze zajedno. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu podršku, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju evropsku budućnost, kazao je, između ostalog Escobar.

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.