23.6.2023. 14:03
0
NSRS: U ponedjeljak Kolegijum o zakazivanju sjednice o Ustavnom sudu BiH
Sjednica Kolegijuma zakazana je za 10.00 časova, najavljeno je iz NSRS.

Kolegijum bi trebalo da utvrdi prijedlog dnevnog reda i termin održavanja osme posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Zamjenik šefa Kluba SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica izjavio je da će Kolegijum u ponedjeljak zakazati sjednicu Narodne skupštine o Ustavnom sudu BiH, s obzirom na to da je istekao rok dat ovom sudu da ukine spornu odluku.

Mazalica je rekao da bi sjednica Narodne skupštine vjerovatno trebala biti održana u utorak, 27. juna.

- Na sjednici će se raspravljati i vjerovatno donijeti odluka o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, jer ovaj sud nema odgovarajući legitimitet iz Srpske, donio je niz štetnih odluka preglasavanjem sudija iz Srpske i posljednja odluka, koja je svojevrsni državni udar, podijelila je BiH na dvije polovine jer je Ustavni sud prekršio svoje pravilo i isključio sudije iz Srpske iz obaveznog kvoruma o odlučivanju - rekao je Mazalica za Srnu.

On je naglasio da Ustavni sud BiH na taj način samostalno donosi odluke bez sudija iz Republike Srpske i praktično je postao ustavni sud Federacije BiH.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da danas do 12.00 časova povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda.

Predstavnici vlasti Republike zatražili su u utorak, 20. juna, da Ustavni sud BiH do danas u podne ukine tu odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije, navodi RTRS. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.