27.6.2023. 14:35
0
Mreža za izgradnju mira povodom zločina iz mržnje prema mladiću Osmanu Mehanoviću: Predviđena je kazna od 3 mjeseca do 3 godine
Mehanović je u petak, 23.6.2023. godine napadnut od strane tri lica, koja su, prema informacijama iz medija maloljetne osobe i dovode se u vezu sa ovim djelom

Kako je u izjavama za medije Mehanović naveo, u toku napada izrečene su mu nacionalno uvredljive rečenice. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštvo Bijeljina, pod mčijim nadzorom se preduzimaju mjere i radnje, imajući u vidu da je riječ o maloljetnim osobama, a djelo se trenutno karakteriše kao krivično djelo teška tjelesna povreda.

Napominjemo da je govor mržnje krivično djelo koje podrazumijeva sve oblike izražavanja koji šire, raspiruju, podstiču ili pravdaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam ili druge oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u formi agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, diskriminacije i neprijateljstva prema manjinama i osobama u pokretu. Govor mržnje ostavlja trajne posljedice, a daljna eskalacija govora mržnje generiše zločine iz mržnje.

Zločin iz mržnje je krivično djelo motivirano netrpeljivošću prema određenim grupama u društvu. Žrtva može biti jedna osoba, više osoba ili imovina, koja se dovodi u vezu s grupom koja dijeli zaštićene karakteristike, a motivirano je predrasudama na etničkoj, rasnoj, nacionalnoj, religijskoj netrpeljivosti, jeziku, spolu ili seksualnoj orijentaciji.

Podsjećamo, četiri krivična zakona u Bosni i Hercegovini predviđaju krivične sankcije za izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti – Članovima 145a KZ BiH i 163. KZFBiH predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, članom 294a KZ RS novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine i članom 160. KZ BD BiH kazna zatvora od jedne do pet godina, a Član 362. KZFBiH – Nasilničko ponašanje predviđa kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine, a ukoliko je ovo djelo počinjeno u sastavu grupe ljudi ili ako je prouzrokovano teško poniženje više osoba ili je neka osoba lako tjelesno ozlijeđena, predviđa se kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Svaki zločin iz mržnje mora biti nazvan pravim imenom i sankcionisan u skladu sa tim. Zločin iz mržnje i govor mržnje narušava izgradnju održivog mira. Održivi mir jedini je ispravan put, kada smo svi jednaki i sigurni, a koji Mreža za izgradnju mira gradi i poziva sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da im se na tom putu pridruže, a na nadležne institucije apelujemo da krivična djela sankcionišu u skladu sa već postojećim odredbama, stoji u saopćenju. 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.