27.10.2023. 14:39
0
Studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu očajni: Tvrde da im je ukinuto pravo na parcijalno polaganje ispita
Studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu tvrde da im je ukinuto pravo na polaganje ispita parcijalno. U pismu upućenom na adresu redakcije Faktora navode da je odluka, koja se primjenjuje za studijsku 2023/2024. godinu, dostavljena studentima na znanje 16. oktobra.

Predstavnici studenata koji su bili prisutni na sjednici Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta glasali su protiv odluke i pojasnili da se njome ukida pravo polaganja ispita parcijano studentima ponovncima i studentima prenosiocima ispita od prve do šeste godine, "a ostaje pravo samo integralno na kraju semestra".

Molbe usmene i pismene kao ni razgovori sa prodekanom za nastavu, nisu dale rezulatate, navode ogorčeni studenti. Rečeno im je da je odluka zakonita i da će se primjenjivati.

- Ovaj eksperimement nad studentima za ovu akademsku godinu koji je uveo Naučno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta je nečuvena diskriminacija. Do ove akademske godine ispiti su se polagali parcijalnio. Imajući u vidu da studij na Medicinskom fakultetu podrazmijeva veoma obimno i kompleksno gradivo, umjesto da olakšaju dajući i dodatne rokove, fakultet svjesno otežava studentima ukidajući i postojeće.

Studenti su došli do saznanja da je Medicinski fakultet potpisao ugovor sa fakultetima Stomatologije, Zdravstvenih studija, Tjelesnog i zdravstvenog odgoja i drugim o korištenju prostorija Medicinskog fakulteta, sala amfiteatra, kostrunice, labaratorija i ljudskih resursa.

Profesori Medicinskog fakulteta tako bi predavali studentima navdenih fakulteta i ispitivali ih iz određenih predmeta, a kako bi to sve uspjeli stići, uskraćuju pravo studentima Medicine parcijalne ispitne rokove.

Prije svega, profesori su zaposlenici Medicinskog fakulteta, gdje im je zasnovan radni odnos i gdje zarađuju svoju plaću, pa se postavlja pitanje da li je ovo trka za zaradom profesora i Medicinskog fakulteta, a na uštrb prava na stjecanje i provjeru znanja najbolje djece i mladosti ovog društva- kažu studenti.

Dodaju da su oni koji obnavljaju godinu i koji su prenijeli ipite spremni i plaćati za izlazak na parcijani ispit "ali im se ni za to nije ponudila mogućnost".

- Treba li ovom društvu ljekara, mladih ljudi koji ostaju u svojoj državi, koji će je izgrađivati. Šta njihovi profesori rade da omoguće omladini ostanak i studiranje u BiH, zašto im ukidajnu rokove te parcijalne ispite, odgovor moraju dati profesori i Uprava Medicinskog fakulteta Sarajevo- zaključuje se na kraju pisma koje potpisuju studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.