16.11.2023. 18:58
0
Lisica: Svijet mora priznati sebi da podržava genocid koji čini Izrael
I tokom protekle noći izraelske snage nastavile su snažno bombaradovanje, dok se izraelski vojnici u kopnenoj ofanzivi pokušavaju probiti “dublje” na jug Pojasa Gaze. Kada je riječ o evakuaciji državljana BiH iz Gaze, do sada je uspješno evakuisano 36 osoba. Inače, Ambasada Bosne i Hercegovine u Egiptu uputila je zahtjev za evakuisanje 54 osobe iz Gaze, a riječ je o 29 državljana BiH i njihovim bližim srodnicima. Izraelska strana odobrila je da Gazu napuste 42 osobe sa spomenutog spiska. O tome zašto je Palestina najvažnije pitanje islamskog svijeta, govorio je Admir Lisica, historičar i stručnjak za međunarodne odnose, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

- Imamo na sceni genocid. Genocid se provodi nad Palestincima. Ne možemo drugačije nazvati ono što čini Izrael. Niko nije mogao predvidjeti da će ovo imati ovolike razmjere, da će svijet odobriti sve ono što radi Izrael. Svi oni koji su veoma hitro reagovali u kontekstu Ukrajine sada šute ili su se svrstali na stranu Izraela. Na sceni imamo ubijanje djece, rušenje bolnica, škola, ismijavanje na društvenim mrežama. Izrael ruši infrastrukturu, ubija civile, djecu. Morat će svijet pogledati sebe u lice i priznati sebi da podržava ono što radi Izrael, a to je ratni zločin, genocid. Nadam se da će Netanyahu odgovrati pred Međunarodnim sudom. U 2023. godini svi svjedočimo ogromnoj cenzuri – rekao je Lisica.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je da Izrael ne može ostaviti vakuum u Gazi i da će tamo morati zadržati jake snage kako bi spriječio Hamas da se ponovno pojavi u palestinskoj enklavi. Lisica se osvrnuo na to šta će to značiti za Gazu i Palestince, te da li se mijenja slika u svijetu.

- Imali smo objavu da je Gaza podijeljena na sjever i na jug. Sada imaju poziv da idu ka zapadu. Cilj je da se Palestina etnički očisti, da Izrael preuzme kontrolu nad Gazom. To je ono što trenutno svijet podržava. Nadamo se da će u konačnici razum preovladati. U jednom trenutku će Izrael postati veliki teret za SAD. Svjetski lideri su se odmah referirali na 7. oktobar i na akciju koju je proveo Hamas. Svi su stali jednoglasno na stranu Izraela. U ovom trenutku pojedini lideri ne mogu objasniti građanima da stoje iza toga što se dešava. Imamo polarizaciju u kontekstu odnosa prema palestinskom pitanju. Postojat će glasovi u svijetu koji će pokušati da urazume Izrael. Biden će pretrpiti veliki gubitak zbog cjelokupne situacije. I u drugim zemljama će doći do rasta islamofobije. 2024. godina će biti izazovna. Biće zanimljivo pratiti sve ono što nam dolazi. Nadam se da će Balkan proći bez ovakvih stvari. Dok ne bude dvodržavno rješenje nećemo imati mir – ističe Lisica.

Mnogi ocjenjuju, odnosno, kritikuju odnos arapskih zemalja prema ratu u Gazi. Smatraju da su mnogo više mogle učiniti kako bi se krvoproliće nad Palestincima zaustavilo.

- Izrael važi za jednu zemlju koja je dosta uložila u tehnologiju i naoružanje. Zemlje Arapskog poluotoka nastoje balansirati. Čujemo upozorenja od raznih lidera islamskih država. Nismo imali ozbiljnije akcije. Sve dok Izrael ne bude imao konkretan odgovor od arapskih lidera, radit će ono što radi trenutno. Izrael nesmetano trguje sa različitim zemljama. Nemamo konkretan odgovor od arapskih lidera. Nemamo jasan odgovor, pravu osudu genocida. Izrael djeluje superirornije od arapskih zemalja – smatra Lisica.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.