6.1.2024. 19:22
1
NiP održao sjednicu predsjedništva: U zaključcima fokus na Dodikovom secesionizmu
Sjednica Predsjedništva Naroda i Pravde održana je danas u Zvorniku.

Na sjednici je usvojeno ukupno osam zaključaka u kojima se Predsjedništvo Naroda i Pravde kao najviši izvršni organ stranke odredilo o nizu aktuelnih političkih tema. Između ostalog, jasno je poručeno da su pitanja u vezi sa Ustavnim sudom BiH i državna imovina vitalna za opstanak države te da se i Ustavni sud BiH i državna imovina moraju očuvati po svaku cijenu.

U zaključcima je tematizirana potreba za sistemskim pristupom kada je u pitanju pomoć povratnicima na području manjeg bh. entiteta RS, kao i važnost pronalaska rješenja za opstanak i unapređenje BHRT-a.

U nastavku su usvojeni zaključci Predsjedništva Naroda i Pravde:

1. Pitanje postojanja, sastava i načina rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vitalno je pitanje za opstanak države Bosne i Hercegovine i njen puni teritorijalni integritet i suverenitet. Ustavni sud BiH, sa postojećim sastavom i načinom odlučivanja, dejtonska je kategorija i za Narod i Pravdu je apsolutno neprihvatljivo da se njegov značaj i uloga devalviraju u okolnostima kada se konstantno dovodi u pitanje opstojnost same države. Secesionistička retorika, napadi na državu i sve njene institucije jačaju naše uvjerenje da je Ustavni sud BiH institucija koja ima nemjerljiv značaj za očuvanje države. Odbijamo bilo kakve ucjene po ovom pitanju i jasno poručujemo da ćemo ga očuvati po svaku cijenu.

2. Ponovo pozivamo i Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament Federacije da u Ustavni sud BiH imenuju nedostajuće sudije. Posebno nas zabrinjava da pojedini politički akteri iz Federacije BiH također blokiraju popunjavanje Ustavnog suda BiH i time svjesno ili nesvjesno pomažu politici koja na sve načine nastoji urušiti ovu bitnu instituciju.

3. Secesionističku retoriku i neustavno djelovanje Milorada Dodika shvatamo krajnje ozbiljno. Njegovi napadi i pokušaji blokiranja osnovnih funkcija države pokazuju da se radi o krajnje destruktivnoj politici. Međutim, jasno uviđamo i da ovakvom retorikom Dodik nastoji pomjeriti granice prihvatljivog u javnom diskursu i klasičnom ucjenom izgraditi bolje političke pozicije prvenstveno za sebe lično.

4. Ucjene Milorada Dodika u potpunosti odbijamo, pitanje državne imovine smatramo suštinski riješenim jer se radi o imovini države Bosne i Hercegovine, pitanje Izbornog zakona BiH riješeno je Ustavom BiH i zakonom na državnom nivou te je time nesumnjivo u isključivoj nadležnosti države.

5. Pozivamo sve institucije koje u svojoj nadležnosti imaju mogućnost direktne ili posredne podrške povratnicima u RS-u u bilo kojoj oblasti - privrednoj, socijalnoj, zdravstvenoj, sigurnosnoj itd., a posebno one na čijem su čelu kadrovi NiP-a, da ulože maksimum napora na rješavanju problema i potreba koje povratnici iskazuju. Još jednom ističemo značaj što skorijeg otvaranja Ureda za Srebrenicu KS, te podstičemo da se proces uspostave ove iznimno važne institucije za povratnike dodatno ubrza.

6. Pitanje održivog modela finansiranja i rada Javnog radio-televizijskog servisa BiH je urgentno pitanje koje zahtijeva hitno rješavanje. Izražavamo punu podršku upravi i zaposlenicima BHRT-a. Sukob koji se generira između BHRT-a i FTV-a i potpuno zanemarivanje činjenice da RTRS odbija doznačiti sredstva BHRT-u smatramo kontraproduktivnim i zalažemo se za sistemsko rješenje koje će omogućiti finansiranje, rad i razvoj javnog servisa.

7. Iskazujemo zadovoljstvo širenjem organizacije Naroda i Pravde u bh. entitetu RS i otvaranjem novog povjereništva NiP-a u općini Osmaci.

8. Osuđujemo odluke Skupštine TK i Vlade TK koji su čineći pravno nasilje nad Ustavom Federacije BiH i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ugrozili funkcioniranje UKC Tuzla. Vođeni željom da imenuju politički podobne kadrove, trgujući pozicijama u upravljačkim strukturama, pokazali su da su partijski i lični interes važniji i od zdravlja građana, saopćili su iz NiP-a.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.