18.1.2024. 14:01
0
Stigla ponuda za kupovinu zgrade UIO u Banjoj Luci: Hoće li biznismen blizak Dodiku zaraditi milione maraka?
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je da je Komisija otvorila pristigle ponude za kupovinu zgrade UIO u Banjoj Luci.

Kaže da je pred njom obiman posao i da je neće požurivati da donese rješenje. Tegeltija je rekao da je pred Komisijom više od pet paketa dokumentacije.

"U ovom trenutku se pojavilo i to da je ponuda koja postoji značajno veća od iznosa koji mi imamo na raspolaganju", istakao je Tegeltija.

Dodao je da će odluku o kupovini zgrade UIO u Banjoj Luci donijeti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i raspoloživim sredstvima.

On je dodao da će o svemu obavještavati Upravni odbor UIO i Vijeće ministara BiH, prenosi BHRT.

Tegeltija je podsjetio da je odlukom Savjeta ministara iz 2017. godine naloženo da se riješi problem četiri regionalna centra i Glavne kancelarije UIO, za šta su osigirana i određena finansijska sredstva.

On je naglasio da je od tada riješen smještaj regionalnih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, ali ne i smještaj Glavne kancelarije i Regionalnog centra u Banjoj Luci iako je UIO pokušavala da to riješi.

Tegeltija je naglasio da su upućeni zahtjevi gradonačelnicima Banje Luke da se osigura zemljište i da UIO gradi zgradu.

Međutim, kaže da nikada nisu dobili pozitivan odgovor, nakon čega su raspisali tender za kupovinu zgrade na koji se niko nije javio do posljednjeg pokušaja 2021. godine.

Tada je bila jedna ponuda, ali UIO nije imala dovoljno sredstava da to kupi.

On je podsjetio da je Vijeće ministara prošle godine osiguralo dodatna sredstava za kupovinu zgrade za Regionalni centar i Glavnu kancelariju u Banjoj Luci i u skladu sa tim je raspisan konkurs.

"Uslove konkursa ne možemo da promijenimo jer se broj kvadrata određuje prema broju zaposlenih u Regionalnom centru i Glavnoj kancelariji", rekao je on.

Tegeltija kaže da mora stvoriti uslove za normalan rad zaposlenih u UIO, kao i da proceduru moraju provesti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, što i rade.

On nije želio da komentariše izjave opozicije i da, kako je rekao, UIO uvlači u političke rasprave, jer prema njegovim riječima, neki iz Republike Srpske žele da preko uslova rada zaposlenih u Regionalnom centru Banjaluka i Glavne kancelarije vode svoje političke ratove.

"Ja razumijem te debate, ali nije fer i korektno da se to radi preko leđa zaposlenih u Regionalnom centru", istakao je on.

Pozvao je sve da dođu u Regionalni centar u Banjoj Luci i vide u kakvim uslovima se radi, a da vide kakvi su uslovi u Sarajevu i Tuzli.

No, ono o čemu se se priča jeste da je jedina ponuda stigla od firme čiji je vlasnik Mile Radišić za kojeg se priča da je blizak lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

On za zgradu traži 71,1 miliona maraka i to je ta "značajno veća ponuda od iznosa koji UIO ima na raspolaganju".

Bit će zanimljivo kako će se rasplesti ovaj slučaj pogotovo jer UIO za ove namjene ima 70 miliona KM.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.