22.2.2024. 16:12
0
Oglasio se pravni tim Gavrankapetanovića: Razlozi Ministarstva su bizarni, odluka UO je sasvim validna
Ministar zdravstva FBiH odbio je dati saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na funkciju generalnog direktora Kliničkog centra u Sarajevu. To znači da će konkursna procedura, po svemu sudeći, biti ponovljena, a nakon ove odluke ministar Elmedin Konaković, najavio je i krivične prijave. O čitavoj situaciji oglasio se i pravni tim doktora Gavrankapetanovića. Za N1 govorila je, jedan od advokata, Maida Galijatović.

“Nakon što je, konačno, ministarstvo zdravstva uputilo akt UO sa obrazloženjem odluke da neće dati suglasnost na imenovanje profesora dr Ismeta Gavrankapetanovića na funkciju generalnog direktora, postalo je sasvim jasno da u ovom postupku nema nikakvih stvarnih ni pravnih poteškoća. Razlozi odluke ministarstva o tome govore. Oni su potpuno banalni, bizarni, ne govore ništa o onome što bi moglo da uzdrma odluku Upravnog odbora”, kazala je Galijatović.

Kako tvrdi advokatica, UO je donio odluku po konkursu, ispitao sve uslove, i svi uslovi su ispunjeni. Iste te uslove je profesor doktor Gavrankapetanović imao i kada se kandidovao za direktora Opšte bolnice i ta je odluka bila preispitana pred sudom.

“Sud je donio pravosnažnu odluku da su ispunjeni svi uslovi koje propisuju zakoni za imenovanje direktora zdravstvene ustanove, odnosno, generalnog direktora, u ovom slučaju”, rekla je ona dodavši: “Nema tu nikakve potrebe da se preispituju razlozi ministarstva. Ministarstvo, zapravo, sebi uzima za pravo da daje svoje tumačenje i ocjenu informacije ministarstva obrazovanja o kvalitetu diplome dr Gavrankapetanović. Oni tumače dopise Ekonomskog fakulteta, dovodeći u sumnju redovnu akademsku diplomu UNSA. I svi drugi razlozi su na tom nivou. To je, apsolutno, bespotrebno analizirati.”

Navodi da su to stvari koje uopšte nisu pravne prirode, niti stvarni razlozi, tvrdi da se radi o nekim drugim razlozima.

“Nama je najviše zasmetalo to što se politika toliko bavi ovim, ako postoji ministar, ako postoji struka, ako postoji interes da se zdravstvene usluge, odnosno, KCUS, izvede na neki kvalitetan nivo. Zašto se gospodin Ilija Cvitanović oglašava u medijima, najavljujući odluku ministra? Da li je Ilija Cvitanović zaposlen u ministarstvu? Da li on mijenja ministra? Da li on donosi bilo kakve odluke u ime ministra, očigledno, ima neku ulogu, čim on daje najavu odluke ministra”, ističe i govoreći da je to bespredmetno komentarisati.

Galijatović je pojasnila da u uslovima konkursa jasno stoji da se znanje iz zdravstvenog menadžmenta dokazuje na jedan od načina: posjedovanjem certifikata, posjedovanjem specijalizacije iz zdravstvenog menadžmenta, ili posjedovanjem znanja iz postdiplomskog studija.

“Niko ne priča o tome da li neko ima uvjerenje, da li je diplomu podigao sa studentske službe… Diplomu je, čovjek, dobio. Profesor Gavrankapetanović je završio postdiplomski studij na Ekonomskom fakultetu, redovnom fakultetu, to je akademski nivo obrazovanja. Lijepo je o tome dala zvanično izjašnjenje ministrica visokog obrazovanja KS, koji su u tom dopisu ministarstva tumači na neke načine koji nisu potrebni“, zaključila je ona.

Na pitanje novinarke N1 “šta dalje”, advokatica je izjavila:

“Ne vidim razlog da konkursna procedura bude poništena, da se neko ponovo kandiduje. Procedura provedena, UO donio odluku, UO nadam se da stoji iza svoje odluke. Kako će se to dalje razvijati i dovesti do kraja… Mislim da je napravljen neki problem, neki slučaj od svega toga, zapravo je sve jasno. Postoji odluka UO koja je sasvim validna i mislim da je premijer sljedeća adresa kojoj se treba obratiti u ovom slučaju”.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.