14.3.2024. 15:44
1
Dodik: Evropski put svake zemlje je bez upliva sa strane, osim za BiH
"Evropski put svake zemlje je samostalan i nezavisan i bez bilo kavih upliva sa strane, a u BiH to ne važi", rekao je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Ili ćemo se ponašati evropski ili ne. Ta neka priča da se dešava nešto lijepo i istorijski, ništa ne znači. Očigledno je ovaj status, da se ne varamo, BiH dobila zato što je ranije EU krenula i dala taj status Ukrajini. Sada djeluje malo blesavo da ostane BiH, koja se već 20 godina približava EU i čini sve na tom putu, a Ukrajina je u ratu i nema jedinstvenu teritoriju, prima se ili je u procesu pregovora – dodaje Dodik.

Kako on navodi, BiH je nedostižan pozitivan primjer za Ukraniju.

– Zato su i odlučili nešto da nam daju – napominje Dodik.

Kada je riječ o diskusiji na panelu Beču, Dodik ističe da su mogle da se primjete evidentne razlike, odnosno to nastojanje da se neki idealizam “prosipa” kao način da se riješi sve, što više ne može da prođe.

– Mogli ste da vidite, stereotipi su u pogledu, kakav je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, umjesto da se postavlja pitanje kako riješiti konflikt i kako da se dođe do toga da skupa možemo više da sarađujemo – naglasio je Dodik.

Kako je Dodik naveo, ovo je bila prilika da se kažu u jednom ograničenom vremenu određene stvari, te da on misli da je diskusija i sve ono što je se zajedno pokazalo upravo to.

– BiH je pred pričom o datumu, ali ostaju neriješena pitanja, a to je međunarodna uprava. Nema primjera da je neko išao ka Evropskoj uniji, sa međunarodnom upravom i to pitanje, kada se dobije taj datum, odnosno ako se dobije, biće prvo što će se morati riješiti ili će Evropa morati da kaže da može da se kreće dalje sa tom međunarodnom upravom i da je to neki novi evropski standard – dodaje Dodik.

Podsjećamo, diplomatsku akademiju u Beču organizovala je Ambasada BiH u Austriji o trenutnoj situaciji i atmosferi u BiH, kao i o dogovoru o nizu reformi koje moraju biti sprovedene s obzirom na odluku o otvaranju pregovora za status članstva u EU.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.