22.3.2024. 18:05
0
Bećirović: Otvaranje pristupnih pregovora je jedan od najvažnijih momenata za BiH u 21. stoljeću
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, povodom odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, izjavio je danas u Sarajevu da slijedi proces transformacije u kojem zakonodavstvo BiH treba uskladiti s pravnom stečevinom EU.

- Ovo je jedan od najvažnijih momenata za državu BiH u 21. stoljeću. Približili smo državu Evropskoj uniji i ojačali njen vanjskopolitički položaj - izjavio je Bećirović.

Naglašava da je Bosna i Hercegovina punopravna članica Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), država koja se nalazi pred vratima NATO-a, a od danas smo i država koja zvanično ulazi u završnu fazu integrisanja u EU.

Bećirović navodi da su EU i BiH multikulturalne i komplementarne zajednice, te da imaju zajedničke interese i stremljenja.

- Kao što je nama u BiH bitno da iz ekonomskih, političkih, pravnih, sigurnosnih i drugih razloga budemo dio EU, smatram da je i EU važno iz geopolitičkih i drugih razloga da integriše BiH i države Zapadnog Balkana.

Potencijal članstva u EU daje značajan poticaj za promjene unutar BiH koje su neophodne za jačanje bh. ekonomije i privlačenje investicija, izgradnju istinskog demokratskog društva, jačanje vladavine prava, promovisanje slobode medija, stvaranje odgovarajuće klime za snaženje civilnog društva - poručio je Bećirović, obraćajući se na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, zbog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji potrebno je uvesti nultu stopu tolerancije prema svim pojedincima koji na bilo koji način ugrožavanju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države BiH.

- Evropski put Bosne i Hercegovine ne postoji zbog toga da bi neki pojedinci slabili našu državu. Kretanje ka članstvu u EU mora biti u funkciji izgradnje stabilne, evropske i funkcionalne države.

Zato otvaranje pregovora s EUm treba označiti i kraj antidejtonske i separatističke politike. U interesu je i EU da podrži građansko društvo u Bosni i Hercegovini.

Naša država u Evropi može biti samo ono što Evropa jeste, a to je građansko društvo u kojem su etnička, vjerska i druga prava dio ukupnog seta ljudskih prava - zaključio je Bećirović.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.