22.3.2024. 19:14
1
Vogel: EU želi stabilnost u BiH zbog Ukrajine i ruskog uticaja
Evropska unija na ovaj način može da pošalje poruku da želi stabilnost zbog Ukrajine i ruskog uticaja, ali nema želju da uradi težak posao koji je potreban za istinsku stabilnost i napredak.

Ovo je u suštini geopolitički potez. Iz nekih razloga, Evropska komisija baš ne želi da ga predstavi kao takvog, ne želi da kaže "zbog geopolitike, nećemo biti previše strogi sa uslovima". Ali to je upravo to.

Ovako za Radio Slobodna Evropa (RSE), dan nakon što je BiH dobila "zeleno svjetlo" za otvaranje pregovora s EU, komentariše razloge ove odluke Toby Vogel iz Inicijative iz Vijeća za politiku demokratizacije, organizacije sa sjedištem u Berlinu.

Prema njegovim riječima, ostoji osjećaj da bi BiH trebalo da bude usidrena u Evropskoj uniji, te da će ovo pomoći cijelom Zapadnom Balkanu, da će stabilizovati region.

- Ideja je da se ovo može učiniti, a da se ne moraju zasukati rukavi, što bi bilo potrebno za istinsku stabilizaciju. To bi značilo suočavanje sa Srbijom i njenom iredentističkom politikom, opstrukcijama prema svojim susjedima, što nije nešto što EU želi da uradi - ističe Vogel.

- Očigledno je da se radi o problematičnom presedanu. Ne bih previše naglašavao važnost ovog koraka. Ovo je u suštini politička deklaracija lidera država članica EU, da jednog dana žele da vide BiH u svom "klubu". To ne predstavlja ništa više, ali i ništa manje od toga.

Ipak, činjenica da je ovo omogućeno nakon što je više puta naglašeno da 14 prioriteta koji su izlistani 2019. godine moraju biti ispunjeni, a da ih BiH nije ispunila, jeste uznemirujuća. Ona sugeriše da - ako izdržiš dovoljno dugo, druga strana će jednostavno odustati od tih uslova.

Ovo smo i ranije vidjeli u BiH, vjerovatno ćemo opet vidjeti, ali sada je najvažnija stvar da država pokaže ozbiljnost po pitanju 14 prioriteta, te da se pozabavi njima - ističe Vogel.

Prema njegovim riječima, radi se o tipičnom preuveličavanju Evropske komisije - postoje različiti načini na koje se može mjeriti napredovanje, ali usvajanje dva zakona, koji u suštini nisu toliko ključni, nije baš veliki napredak.

- Zemlja je danas u gorem stanju nego što je bila prije 10 godina, nego prije 15 godina. Politika je postala još više polarizovana, oligarhija i partokratija na svim stranama je još više ukorijenjena, tako da jednostavno ne vidim u čemu se ogleda taj navodni napredak - dodao je Vogel.

Mišljenja je da će predsjednik Rs Milorad Dodik igrati po pravilima dok to služi njegovim ciljevima. Njegova retorika je konfuzna, kaže Vogel, nekad zvuči proevropski, ali većinu vremena zvuči kao da krivi EU za sve probleme.

- Ali suština je da, sa trenutnom postavkom stvari, u vladajućoj koaliciji na državnom nivou postoje snage koje očigledno, na kraju dana, nemaju interes za priključenje EU. To bi potkopalo njihov poslovni model. Nastavak vladanja strahom i sistemom političke zaštite, kako sada vladaju, postao bi nemoguć.

Dugoročno, ali i srednjeročno, kako BiH polako bude napredovala u procesu pristupanja EU, mislim da će ovi problemi postati sve više akutni. Istovremeno, glavni cilj HDZ-a BiH je da dodatno zacementiraju etničku politiku koja je dio ustavnog poretka zemlje, i kreiranje de facto trećeg entiteta.

Njima neće biti problem da torpediraju proces i bilo kakav napredak, ukoliko ocijene da im je to u interesu. Drugim riječima, u suštini će ucijeniti druge snage u BiH da odustanu u njihovu korist - smatra Vogel.

Dodaje kako ne bi precjenjivao značaj otvaranja pregovora - to je poruka, značajna je kao takva, ali ne više.

- Istinski težak posao, za razliku od onoga što je naveo vaš ministar vanjskih poslova jučer, u stvari leži pred Bosnom i Hercegovinom. Možemo pričati koliko želimo o 14 prioriteta i njihovom značaju, ali na kraju dana oni će morati da budu ispunjeni. To će politički biti veoma teško.

Također će biti tehnički veoma teško, zahtjevno. Pristupni pregovori su vrlo komplikovani, formalni, i osim političke volje samog vrha zahtijevaju administrativne kapacitete, koja BiH možda nema u svim pregovaračkim poglavljima na koja su podijeljeni pregovori. Bit će to veoma zahtjevan proces za BiH - zaključio je Vogel u razgovoru za RSE.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.