28.3.2024. 11:53
1
Bursać: Dodik za par sati može proglasiti otcjepljenje. Ako nekome nije jasno, ovaj set zakona vodi do akta secesije neminovno
Dodik je prije par mjeseci najavio da će bh. entitet s kreirati novi izborni zakon koji se tiče provođenja izbora u RS-u mimo Centralne izborne komisije BiH. Suština najavljenog zakona, koji bi trebao biti usvojen po hitnom postupku u Skupštini RS-a jeste da CIK "nema šta da traži" na nižim izbornim instancama u entitetu i na lokalu, napisao je Dragan Bursać na svom X-nalogu.

Ovaj publicista i analitičar pojašnjava da će "to biti ustavno pozicioniranje koje ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH". 

"To bi i dalje radio CIK. Sve ostale izbore bi provodila naša republička izborna komisija (RIK). Tako bi se vratila ustavna prava i nadležnosti Rs-a za provođenje izbora. Ustav BiH predviđa izbore za Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom", prenio je Bursać riječi lidera SNSD-a.

Istakao je da time suštinski Dodik ostavlja CIK-u ulogu "engleske kraljice", "preciznije formalnog medijatora za izbore koji se i ne tiču Milorada Dodika". 

"Samim tim, konkretne izborne mahinacije će biti potencirane na nivou izbora za predsjednika RS-a i na lokalnim izborima, tamo gdje je Dodik 'najtanji' i gdje postoji opasnost da izgubi svoj tron (čitaj političku moć).

Nemojte zaboraviti da je Zakon o kleveti na snazi, da se po njemu ušutkavaju svi oni koji dignu glas protiv režima; nemojte zaboraviti da je Zakon o grbu, himni i imenu entiteta na snazi, zakon po kome se ad hoc proglašavaju 'neprijatelji RS-a'; nemojte zaboraviti da je Zakon o poslaničkom imunitetu već na snazi po kome se zakonski amnestiraju i štite svi oni koji sudjeluju u arhitektonici pravnog državnog udara; nemojte zaboraviti, a to je najvažnije da je po hitnom postupku izmijenjen Zakon o referendumu po kome je dovoljno da od ukupnog broja onih koji izađu na isti pola glasa 'za' i referendum se provodi - makar to pola bilo i dvoje ljudi (sic!). I nemojte zaboravi, na koncu, da je u pripremi i Zakon o stranim agentima, prepisan od Putina, po kome će se i ono malo slobodnih glasova koje ne zakači verbalni delikt biti ušutkano.

Dakle, Dodik odista može ustavno-pravno, dakako u okvirima svojih zakona i oktroiranog ustava proglasiti neovisnost za par sati bez nekih većih problema. Zapravo ovaj set zakona neminovno vodi do akta secesije, ako to nekome još nije jasno", napisao je Bursać.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.