23.4.2024. 15:18
2
"Srušen je najuži krug globalnog kralja droge": Koliko je akcija suzbijanja "super kartela" ozbiljna i zašto danas nema reakcije političara?
FOTO: europol
Zaplijenjeno je 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca, navodi se u saopćenju Europola koje je ranije danas objavljeno.

U raciji velikih razmjera sprovedenoj u BiH, policijski službenici su pretresli domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio "užeg kruga" narkobosa uhapšenog u novembru 2022. godine. Europol je podržao jučerašnju akciju, za koju kažu da služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog "super kartela", saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom.

Kao i u operaciji Desert Light, nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Preko 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Primarni cilj operacije kodnog naziva "Black Tie" bio je podizanje optužnice i krivično gonjenje bosanskohercegovačkog/nizozemskog državljanina kojeg Europol i Nizozemska smatraju metom visoke vrijednosti. Nizozemske vlasti su 2023. godine osudile osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod komandom i kontrolom mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola, saopćeno je iz Europola.

Ciljalo se na uži krug ljudi: Gačanin uhapšen, međutim trgovina narkoticima se nastavila

Uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022. godine, dodaju u saopćenju, istraga je pokazala da je meta visoke vrijednosti nastavila da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim dilerima droge u Dubaiju, s kojima je zajedno ulagao u poduhvate trgovine više tona kokaina, bosanskohercegovački/nizozemski državljanin postao je moćna figura u kontroli masovne ponude kokaina prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, sumnja se da je meta visoke vrijednosti odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU, navodi se u saopćenju Europola. 

Među 23 osobe koje su jučer uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani službenici koji su identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže, navode. 

Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, laptope i druge dokaze. Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. iz Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bosanskohercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe ili „užeg kruga“ članova kriminalne organizacije mete visoke vrijednosti od povjerenja. Među ostalim krivičnim djelima, nacionalni pravosudni predmet bio je usredsređen na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i povezani organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini.

Uloga Europola: Kako je tekla akcija i ko je učestvovao

Europol je u Bosnu i Hercegovinu rasporedio dvojicu specijalista s mobilnim uredima kako bi prikupili i vršili unakrsnu provjeru obavještajnih podataka te pomogli u daljoj koordinaciji aktivnosti. Pored podrške pružene uoči jučerašnje akcije, Europol je obavještajnim podacima i koordinacijom podržavao cjelokupnu istragu. Od početka 2021. godine, stručnjaci Europola razvili su i podijelili preko 30 obavještajnih paketa u vezi s metom visoke vrijednosti i njegovom kriminalnom mrežom.

Podsjetimo, akcija "Black Tie 2" je povezana s međunarodnim narkokartelom "Dino i Tito" čiji je vođa Edin Gačanin, osoba koju su Sjedinjene Američke Države prošle godine stavile na crnu listu.

Agencije za provođenje zakona koje sudjeluju:

Belgija: Savezna pravosudna policija Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen)

Francuska: Nacionalna policija (Police Nationale - Office anti-stupéfiants (OFAST)

Bosna i Hercegovina: Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo

Sjedinjene Države: Uprava za suzbijanje droga (DEA); Federalni istražni ured (FBI). 

Reakcije 

Važno je napomenuti da je na jučerašnjoj press konferenciji, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković opet govorio o "pakovanju", te komentarisao privođenje svog, kako je i sam kazao, prijatelja Gordana Memije, biznismena iz Sarajeva. 

Pozvao je institucije "da ozbiljno rade svoj posao". 

"Svi oni koji pakuju neće se dobro provesti. Svjedoci smo da to rade dugi niz godina", rekao je ministar. 

Danas već nema komentara od ministra, te kako će se Europol provesti s obzirom da je izdao detaljno saopćenje o ozbiljnosti ove policijske akcije. Za nadati se da ministar neće koristiti instituciju koju obnaša da bi, kao prethodni put, uticao kako na slobodu medija u Nizozemskoj tako i na rad najviših policijskih agencija u svijetu. 

Šef NiP-a je ujedno i jedan od rijetkih političara koji je nadugo i naširoko komentirao ovu akciju. Činio je to i Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH, što je bilo logično. 

Trenutno su jake policijske snage ispred MUP-a KS jer se saslušavaju se uhapšeni u akciji “Black Tie 2” 

Tokom dana 23 osumnjičenih bi trebalo biti saslušano, a potom predato u nadležnost Tužilaštva BiH koje treba donijeti odluku o daljim postupcima.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.