25.4.2024. 9:02
0
Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji
FOTO: ilustracija
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim bi se uvela neradna nedjelja u trgovinama.

Ipak, i dalje je duga procedura do njegovog usvajanja. Potrebno je da ga usvoji Dom naroda, potom ide u javnu raspravu koja će trajati 60 dana, a onda zakon ide u amandmansku proceduru u oba doma.

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca podsjeća da je ovaj zakon predložen od sindikata, ali da Udruženje nije imalo ništa protiv njega.

- Oni navode da će to utjecati na uvjete rada radnika. Mislimo da taj zakon neće donijeti štetu poslodavcima, da neće imati neke negativne efekte, a koliko će biti pozitivnih efekata, još ne znamo - kazao je Smailbegović.

Ministar trgovine Amir Hasičević (NS) naglasio je da su do ovog prijedloga došli u razgovoru sa sindikatima i poslodavcima.

- Ovdje se samo radi o neradnoj nedjelji u trgovinama namalo, ne tretiraju se njome radnička prava. Ovaj zakon ne znači zabranu, nego predlažemo radno vrijeme trgovačkih subjekata od ponedjeljka do subote - naglasio je Hasičević, piše Avaz.

FBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.