1.5.2024. 8:42
0
Ambasador SAD-a u UN-u se obrušio na Dodika i RS: Nastavit ćemo sa sankcijama, u Srebrenici je bio genocid
FOTO: n1
Robert Wood, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u UN-u, obratio se Vijeću sigurnosti UN-a na sjednici koja se održala povodom dešavanja u našoj zemlji.

On je upozorio na opasnost od etnonacionalizma koji, kako kaže, proizlazi iz jednog pravca.

- Rusija zloupotrebljava ovo Vijeće u svoje svrhe. SAD poziva sve vlade da surađuju i iskoriste odluke EU kako bi započele pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Svi lideri bi trebali težiti euroatlantskim integracijama, rekao je Wood.

Potom je Wood imenom i prezimenom prozvao prvog čovjeka manjeg bh. entiteta.

- Destabilizirajuće aktivnosti u BiH protive se euroatlantskim integracijama i Dejtonskom sporazumu. Nastavak postupaka nekih lidera, uključujući Milorada Dodika, posebno negiranje genocida, izaziva zabrinutost. Srebrenica nije bila greška, već neupitna činjenica da je genocid počinjen u Srebrenici, kako su utvrdili međunarodni sudovi. Pozdravljamo odluku visokog predstavnika da zabrani učešće na izborima osobama koje su počinile genocid. To ne bi trebalo biti predmet kontroverze, kazao je on.

Govoreći o političarima koji šire podjele, on je konstatovao da na taj način štite vlastiti interes.

- Republika Srpska i Dodik su primjer, ubrzavajući korake ka potkopavanju institucija i pozivajući na raspisivanje države. Njegove opasne radnje i secesionistička retorika prijete miru i stabilnosti regiona. Sankcije Dodiku i onima koji su omogućili njegove antidejtonske i korumpirane akcije će se nastaviti i u budućnosti u BiH, istakao je Wood.

Naglasio je da OHR ima ključnu ulogu u osiguranju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

- Dok BiH ne ispuni sve kriterije, Ured visokog predstavnika mora ostati, zaključio je.

UN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.