8.5.2024. 18:39
1
Dodik zahvalio Kini što je protiv rezolucije o Srebrenici: Ne ponaša kao hegemon
FOTO: rtrs
Pokušaj da se na dnevni red Generalne skupštine Ujedinjenih nacija stavi rezolucija o Srebrenici je politička stvar koja dolazi sa Zapada, dok političko Sarajevo želi kroz tu rezoluciju da "opere" svoju nečistu savjest, izmišljajući laži i podvale, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za RTRS.

- Kada čitate rezoluciju vidite, da se traži da zemlje članice UN-a u svoj obrazovni program potenciraju događaj u samoj Srebrenici, ističe Dodik.

Dodik je izrazio svoju zahvalnost što je Kina, koja je stalna članica Savjeta bezbjednosti, još 2016. godine bila zajedno sa Rusijom protiv rezolucije, procijenivši da je to čisto politikanstvo.

- Veoma je značajno što je Kina na strani srpskog naroda, a uz to i Rusija. Amerika, Britanija i Njemačka se još ponašaju kao hegemon, dok se Kina, uprkos tome što ima veliku stratešku moć, ne ponaša kao hegemon, ističe Dodik.

Iskustvo koje Kina ima u spoljnoj politici je jasno, ističe Dodik.

- Treba znati da je Kina decenijama bila u nekoj vrsti izolacije, da je izdigla sviju ekonomiju u zadnjih 10 godina, da je zajedno sa Rusijom i Brazilom formirala BRIKS koji se sada udvostručio, dodao je Dodik.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.