9.5.2024. 18:48
0
Oglasila se Ambasada SAD-a o targetiranju Avde Avdića
FOTO: HAYAT
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Naroda i pravde, danima se na društvenim mrežama obračunava sa novinarom Avdom Avdićem zbog njegovih istraživačkih tekstova o narkokartelu 'Tito i Dino'.

Međutim, Konaković je otišao i korak dalje, pa je na društvenim mrežama objavio i gotovo šestominutni video. U montiranom videu preko kojeg se obračunava s novinarom, ali i sa tužiocem Sanjinom Kulenovićem koji vodi istragu protiv narkokartela ‘Tito i Dino’, Konaković pokušava dokazati da novinar Avdić obmanjuje javnost.

Iz Američke ambasade u BiH za Hayat su istakli da SAD nedvosmisleno podržavaju slobodu medija i nezavisnost pravosuđa.

Sloboda izražavanja i pristup objektivnim i tačnim informacijama koje pružaju nezavisni mediji temelj su prosperitetnih i sigurnih demokratskih društava, baš kao što je i nezavisan pravosudni sistem temelj svake demokratije. Pozvamo sve predstavnike bh. vlasti da stvore okuženje koje osigurava da novinari i pravosudni službenici mogu obavljati svoj posao bez uznemiravanja, straha ili prijetnji. Također, odgovornost je novinara da izvještavaju pošteno i tačno. Svi navodi o kršenju profesionalnih novinarskih standarda trebaju se rješavati putem postojećih profesionalnih i zakonskih mehanizama. Pritužbe na rad nositelja pravosudnih funkcija podnose se Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, poručili su za Hayat.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.